ZA PONOS: Mladi talenti na okupu

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i tehnički sekretar Regionalnog centra za talente Robert Sabo, razgovarali su danas sa đacima koji su ostvarili izuzetne rezultate na republičkim naučnim takmičenjima, a polaznici su Regionalog centra za talente.

mladi talenti 0002_resize

– Grad im pruža podršku u skladu sa svojim mogućnostima, a učenici nas sve usreće kada se sa takmičenja vrate sa dobrim rezultatima – izjavio je Radišić. – Takođe, sarađujemo sa Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin” i Visokom tehničkom školom strukovnih studija i to je veliki potencijal grada. Nezvanično smo saznači da je prihvaćen zahtev da se u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” otvori odeljenje za elektotehničare informacionih tehnologija. Dobro je i to što je od petog razreda osnovne škole informatika deo obavezne nastave.

Matija Stanišić, učenik šestog razreda škole Dositej Obradović” je državni prvak u fizici, a nastavnik – mentor bio je Metodi Nikolov.

– Zavoleo sam  fiziku i mislim da ću se njome baviti u životu – kaže Matija i dodaje da nije bilo teško stići do republičkog takmičenja, ali je na državnom nivou konkurencija bila vrlo jaka. – Volim i matematiku, a u slobodno vreme igram fudbal.

Na Državnom prvenstvu istraživačkih radova osnovaca u Boru, učenici OŠ „Žarko Zrenjanin” ostvarili su izuzetan uspeh: Milana Beleuc i Edvin Eleven, učenici VIII2, osvojili su prvo mesto u oblasti informatike, Dušica Piperski, učenica odeljenja VIII2, takođe je osvojila prvo mesto u oblasti zaštite životne sredine sa temom: ”Voda – život, nagrada, bogatstvo”. Drugo mesto zauzela je najmlađa na takmičenju, učenica V3, Milica Kuzmić, a treće mesto dele u oblasti informatike Tijana Perc VIII3 i Milica Vučurević VI4.

mladi talenti 0001_resize

Mentor učenicima bila je nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja Snežana Vranješ.

Prijemu su prisustvovali i Ivan Granić iz EGTŠ „Nikola Tesla” i Miloš Toškov iz Zrenjaninske gimnazije, koji su ove godine boravili u Istraživačkom centru u Petnici.

Učenicima i mentorima uručeni su prigodni pokloni Regionalnog centra za talente, među kojima jeste i boravak u istraivačkim kampovima. Prijemu su prisustvovali i Ivana Bošnjak Bošnjak, direktorka OŠ „Žarko Zrenjanin” i dr Milorad Rančić, direktor Regionlnog centra za mlade talente.
M.B.