,,ZAGOR IZ NAŠEG SOKAKA“: Pedeset godina od prvog izlaska stripa o čuvenom gospodaru Darkvuda

Mnogobrojna zrenjaninska publika sinoć je imala priliku da nizom manifestacija obeleži pola veka od izlaska prve epizode o strip junaku Zagoru (Zagor Te-Nej kako glasi njegovo puno ime), gospodaru Darkvuda, uz koga su generacije i generacije stripofila odrastale.

20180629_165652

Gradska narodna biblioteka ,,Žarko Zrenjanin“ organizovala je „lajv art“ radionicu koju je vodio i tokom koje je uživo crtao Miodrag Ivanović Mikica, strip crtač iz Sombora, licencirani autor mnogih naslovnica Zagor ,,Zlatne serije“ novosadskog Dnevnika i Lunovog Magnus Stripa. U radionici su učestvovali učenici Osnovne škole ,,Žarko Zrenjanin“ čiji su radovi bili nagrađivani na različitim strip konkursima, uključujući i Teodoru Pavlov iz Zrenjanina, dobitnicu prve nagrade na ovogodišnjem strip konkursu Instituta Servantes u Beogradu.

20180629_170657

Nakon radionice prešlo se u Narodni muzej gde je u malom salonu otvorena izložba koju čine zbirka crteža grupe od više od osamdeset strip autora iz svih pokrajina i republika bivše SFRJ.

Među njima su i tri autora iz Zrenjanina. Nadležni kustos izložbe je Dušan Marinković, viši kustos u Narodnom muzeju.

– Ovo je prva izložba u Narodnom muzeju gde je prisutan strip kao deveta umetnost. Mogu slobodno da kažem da je ovim napravljen jedan veliki korak u paleti svih dosadašnjih izložbi koje je Muzej organizovao. Izloženi su radovi oko osamdeset autora sa prostora bivše SFRJ, otprilike 130 radova koji su deo kolekcije Svetozara Anđela, stripofila i kolekcionara iz Zrenjanina. Izložbu posebno zanimljivom čine i originalne table četrnaest italijanskih autora – istakao je Dušan Marinković.

Nakon izložbe stripofili su se ponovo vratili u Biblioteku, gde je održana panel diskusija koja je okupila mnogobrojnu publiku. Diskutovalo se najviše o Zagoru naravno, a mnogi naši sugrađani izneli su svoja sećanja, među kojima su nestrpljiva čekanja da na kioske stigne nova epizoda omiljenog strip junaka.

Diskusiju su vodili strip crtač Branislav Bane Kerac iz Novog Sada, autor koji trenutno crta epizode Zagora za italijansku izdavačku kuću Boneli koja je i ,,izrodila“ Zagora, Dušan Mladenović, glavni urednik Veselog četvrtka, izdavačke kuće koja je nosilac prava za većinu Bonelijevih junaka za Srbiju, Aleksandar Đukanović, profesor istorije i autor enciklopedije o Zagoru, kao i strip analitičar Nikola Dragomirović.

– Manifestacije koje su održane pokazuju kolika je zainteresovsnost Zrenjaninaca za Zagora, i za strip uopšte. Okupljanje nam je pružilo jedinstvenu priliku da vidimo gde smo nakon pola veka od izlaska prve epizode ,,Zagora“. Moram da se zahvalim Svetozaru Anđelu koji nas je sve okupio i da nije njega ne bi bilo ni ovih dešavanja.Strip se danas manje čita, ne kao u ono vreme kada smo mi odrastalli uz njega, ali zato su tu savremene tehnologije, ne da unište, već da poboljšaju dostupnost stripa – kaže Branislav Kerac

Stripofili su svoje druženje nastavili u Kulturnom centru.

Događaje su podržali ,,Regionalni centar za talente“ i ,,Kancelarija za mlade“, a generalni pokrovitelj je kompanija ,,Gomeks“.

 

M.Ml.

20180629_170923-1

20180629_164730