TEHNIČKI FAKULTET: Obrazovanje za savremeno doba

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin organizovao je danas Međunarodnu konferenciju informacionih tehnologija i razvoja obrazovanja 2018 (ITRO 2018 – Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja). Učesnici su predstavili rezultate svog istraživačkog i naučnog rada.

Prof. dr Dragica Radosav je podsetila da je zrenjaninski fakultet među prvima u bivšoj Jugoslaviji koji je obrazovao profesore tehnike i matematike. U skladu sa potrebama, uvedeni su i studijski programi informacione tehnologije i softversko inženjerstvo. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić podsetio je na cilj da se u gradu školuje 5.000 studenata i rekao da je visoko obrazovanje motor razvoja grada.

Više od 5.000 IT stručnjaka je, zahvaljujući investicijama i privrednicima koji u gradu posluju, ostalo ovde. Zato je i u srednjim školama prisutno informatičko obrazovanje, sa novim odeljenjima, u Elektrotehničkoj školi i Zrenjaninskoj gimnaziji.

Glavna tema ovog skupa jeste Obrazovanje za savremeno doba”, o čemu su u prvom delu konferencije govorili Goran Đorđević, direktor firme Konsultiur”, prof. dr Dragan a Glušac i prof. dr Dalibor Dobrijević.

Održavanje Konferencije „Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja – ITRO 2018“ organizuje se kako bi se kroz tematski i sadržajni koncept povežu nauka, struka i obrazovanje, prvenstveno posmatrajući nastavni proces kao osnovu informacionog društva. Tendencije razvijenog sveta kreću se u skladu sa nastojanjem Uneska da se unapredi ovo područje, u odnosu na potrebe života i rada u 21. veku. Potrebno je oceniti stanje, detektovati probleme i perspektive razvoja obrazovanja od strane kompetentnih stručnjaka i nastavnika, kao i uticaj razvoja obrazovanja na razvoj društva u celini – rekla je doc. dr Vesna Makitan koja je predsedavala današnjom konferencijom.
Konferenciju Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ organizuje u partnerstvu srodnim univerzitetima iz zemalja okruženja.


M.B.

fakultet 001_ fakultet 002_ fakultet 003_ fakultet 004_