ZAHVALJUJUĆI PROGRAMU „MOJA PRVA PLATA” OGNJEN KOVAČEVIĆ STIČE PRAKSU

Mladi zubar na pragu uspešne karijere

Završio je pripravnički staž, položio državni ispit, a uskoro će dobiti i prvu platu. Godina koju ispraćamo dr Ognjenu Kovačeviću, diplomiranom doktoru stomotologije, po mnogo čemu lepom će još ostati u uspomeni. Kroz program „Moja prva plata” zaposlen je u Stomotološkoj ordinaciji „Orto smile centar”.
– Zadovoljan sam, pre svega zato što radim ono što sam zavoleo još kada sam bio srednjoškolac. Posle završenog fakulteta i pripravničkog staža u zrenjaninskom Domu zdravlja, sada imam priliku da svoje znanje primenim u praksi. Za mene je ne svaki novi dan, već svaki pacijet novo iskustvo i provera znanja koje sam stekao. Za kratko vreme mnogo sam naučio od svojih mentora dr Milane Božović, specijaliste ortopedije vilice i dr Bojana Tomića, stomatologa – ističe Ognjen koji kaže da radi posao koji voli i u kojem planira da se usavršava i napreduje.
Naš sagovornik je jedan od više hiljada mladih ljudi (koji imaju do 30 godina) kojima je Nacionalna služba za zapošljavanje omogućila da uz program „Moja prva plata” narednih devet meseci stiču iskustvo i unaprede svoje teoretsko i praktično znanje.


– Dobio sam sjajnu priliku ne samo da dobijem svoju prvu platu, nego i da se usavršavam. Stomatologija je danas složena nauka i mislim da joj se još uvek ne posvećuje dovoljno pažnje, a mislim da znatno utiče na ukupno zdravlje našeg stanovništa. Kod mnogih su ostale stare navike koje podrazumevaju da se kod stomatologa ide samo kada zub zaboli. A upravo je prevencija mnogo važnija – naglašava naš sagovornik.
On kaže da ga brine i činjenica da mladi ljudi, posebno deca, odnosno njihovi roditelji, ne vode dovoljno računa o higijeni i zdravlju zuba. Često zbog te nemarnosti mnogi imaju više neprijatnosti u starijem životnom dobu.
– Želja mi je da se što više usavršim i jednoga dana steknem zvanje stomatologa specijaliste oralne hirurgije. Možda je o svemu tome još rano govoriti. Za sada sam zadovoljan što sam dobio priliku da radim. Najvažnije je da iskoristim šansu koju sam dobio. A šta će biti kasnije, videćemo – zaključio je Ognjen koga su mentori čekali da započnu intervenciju kod pacijenta koji je već zauzeo mesto u stomatološkoj stolici.
Ispratio nas je sa osmehom koji razoružava i one pacijente koji imaju strah od zubara. Poželeli smo mu mnogo sreće u daljem radu, kao i da mu „prva plata” bude samo jedna stepenica u daljoj karijeri.N. B.

  • AMBICIOZAN I KREATIVAN
    Za kratak vremenski period koliko radi, Ognjen je stekao simpatije pacijenata i mentora. Oni za mladog kolegu imaju samo reči hvale.
    – On je vredan, ambiciozan, željan znanja i kreativan. Već sada uspešnosamostalno obavlja poslove stomatologa – od vađenja zuba i plombiranja, pa do skidanja kamenca i lečenja. Rado prima savete, prosto ih upija i brzo primenjuje u praksi. Ne sumnjam da će biti uspešan stomatolog – kaže dr Bojan Tomić, jedan od Ognjenovih mentora koji je pre desetak godina na sličan način počeo karijeru stomatologa.

N. B.