ZAJEDNIČKA ŠETNЈA ZA SVE SUGRAĐANE: Promovisanje kretanja i boravka u prirodi

Treći po redu Dan pešačenja održava se u subotu, 14. septembra, saopštili su danas članovi Kluba planinara (KP) Zrenjanin. Okupljanje je u 8.45 na Trgu slobode.


Do sada se za ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju prijavilo nekoliko osnovnih škola iz grada ali i iz Lukićeva i Stajićeva, a pozvani su i svi sugrađani da se pridruže, naveo je Milan Milojević, predsednik KP Zrenjanin.
– Želimo da podstaknemo pre svega decu da što češće idu peške a ne prevozom. Nažalost, i u našem klubu više je veterana nego omladine, ali ovakve akcije prilika su da popularizujemo kretanje i boravke u prirodi – kazao je on.
Ove godine je pripremljena nešto drugačija ruta nego lane, izjavila je Aleksandra Todorov, predsednica komisije za rad sa mladima u Planinarskom savezu Vojvodine. – Dužina pešačke ture je 6 kilometara. Sa Trga slobode krećemo ka izletištu Motel, ulicom Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, zatim se kod pešačkog mosta spuštamo do obale Begeja, pa do OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Mesne zajednice Šumica i na kraju do Motela. Tu pravimo pauzu uz slatku okrepu i vodu. Naredna tri kilometra nastavljamo pored farme nojeva, a neposredno pre gradilišta obilaznice, skrenuće se levo do Begeja. Desnom obalom nizvodno se vraćamo do Motela gde se završava pešačenje – kazala je Aleksandra Todorov.
Dodala je da bi svi učesnici šetnje po nahođenju mogli da ponesu svoju vodu i užinu.
Prošle godine na Danu pešačenja učestvovalo je skoro 800 sugrađana.
Akcija se održava pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada i Planinarskog saveza Srbije.

M.M.