ZAMENJENI KRST I KUPOLA NA TORNJU KATEDRALE: Prepoznatljivi simbol grada

Radovi na tornju Rimokatoličke crkve Ivana Nepomuka dobro napreduju, majstore služi lepo vreme, a do prvog novembra kompletna rekonstrukcija trebalo bi da bude završena, najavio je danas zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet.

U utorak, 16. oktobra, na vrh katedrale postavljeni su novi krst i jabuka – kugla ispod njega, a danas će na toranj biti montirano osam novih prozora, koji su nekada bili drveni, a sada se postavljaju aluminijumski sa kvalitetnom mrežom radi bolje zaštite. Do sredine sledeće nedelje skela će biti skinuta, kazao je biskup.

Toranj katedrale je jedan od najvidljivjih znakova ovoga grada, nezavisno iz kog pravca se dolazi, on se vidi odmah iz daljine. Poslednji put temeljno je saniran 1938. godine, kada je obložen limenim pokrivačem. Njegov kvalitet je vremenom oštećen, a sa krsta je otpala zlatna dekoracija – objasnio je biskup Ladislav Nemet, dodavši da je sada promenjen ceo limeni pokrivač. Daska i drvenarija koje se nalaze ispod bile su u dobrom stanju, tako da tu nije bilo većih zahvata.

20181017 crkva krst trg skele radnici zlato (1)

Ceo toranj i dve kapelice sa strane sada su pokriveni bakrom. Kada smo skinuli krst, primetilo se da je vreme uradilo svoje, ali se krst mogao vratiti. Međutim, pošto je težak skoro 200 kilograma, dali smo da se obnovi i stavićemo ga u baštu biskupije da bude kao spomen na 80 godina provedenih na tornju. Unutrašnja struktura starog krsta je bila od kovanog čelika, obložena bakrenim pločama, a novi je od prohroma, materijala koji je mnogo lakši od čelika i koji je trajniji. Sve je prekriveno zlatnim listićima. Na ovom poslu je bila angažovana Radionica braće Ivančević iz Novog Sada – naveo je biskup.

Obnovljena katedrala biće spremna za proslavu 150. godišnjice ovog zdanja, 24. novembra. U pitanju je centralna crkva Zrenjaninske biskupije, koja se proteže na ceo Banat, uključujući i administrativni deo Beograda do Pančevačkog mosta, podsetio je biskup dr Ladislav Nemet.

M.M.

Foto: Z.D. i J.Nj.Drndak

20181017 crkva krst trg skele radnici zlato (6)