ZANIMLJIVA IZLOŽBA „ZRELACIJA:RAZMULJAVANJE II“ U ALUZU: Za posetioce je dostupna do 7. juna

Druga po redu kolektivna izložba mladih zrenjaninskih autora „Zrelacija:razmuljavanje II“ otvorena je danas u Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ). Ove godine u Galeriji se predstavlja najmlađa generacija studenata, apsolvenata i diplomiranih umetnika. Publika će imati prilike da vidi zanimljive radove osam autora među kojima su: Andrej Julher, Jelena Bursać, Milana Trifunjagić, Nina Puhar, Sarah Iva Vujin, Dunja Nikolija Popov, Ivana Mutavdžić i Olivera Ludoški.

– Cilj izložbe je da se najmlađim autorima pruži necenzurisani prostor delovanja, vidljivost, a time i podrška u budućem radu i umetničkom razvoju. Galerija ALUZ želi da ova izložba postane tradicionalna i da nas mladi svake godine iznenađuju svojom smelošću, talentom i kreativnošću – kažu u ALUZ-u. – Mladi umetnici razmuljavaju i kristališu svoju praksu. Zrelacija je Zrenjanin, zrelost i relacija, odnosi se na život na (z)relaciji izmedju Novog Sada / Beograda / inostranstva…

Nina Puhar, učesnica izložbe, završila je Fakultet likovnih umetnosti 2018. godine u klasi Dobrice Bisenića u Beogradu. Pretežno se u svom slikartsvu bavi, kako kaže, imaginarnim metafizičkim prostorima, duhovnim mestima koje pokušava da prenese posmatraču kao neku bitnu tačku i polazište odakle posmatrač može sam da se uputi u introspekciju.

Nina Puhar

– Ova izložba za mene predstavlja veoma zrelu i dobru odluku da se na ovaj način okupljaju novi, mladi umetnici koji će svoj rad uspeti da prezentuju u ovom gradu koji je zapravo u njima podstakao sve njihove vrednosti i koji će na taj način nazad odužiti ovom gradu. Mnogo volim Zrenjanin i sviđa mi se, jer je mirniji i staloženiji za život. Beograd je stresan, svi to znamo, mada pruža dosta mogućnosti. Za sada ću biti na toj relaciji – poručuje mlada umetnica.

ALUZ se nalazi u Subotićevoj 1 (umetnički prostor, koji se nalazi između Salona Narodnog muzeja i Savremene galerije UK Ečka).

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju

Milana Trifunjagić
Ivana Mutavdžić