ZAPAŽENI KONCERTI UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE ,,JOSIF MARINKOVIĆ”

U svetlu nastupajućih praznika

Na humanitarnom koncertu u Kulturnom centru prikupljeni su slatkiši za OSŠ „9. maj” i Centar „Alternativa”

Šarolikim opusom od klasične i zabavne muzike, preko popularnih melodija i svetskih hitova, ispratili su učenici Srednje muzičke škole ,,Josif Marinković” za mnoge uspešnu 2018. godinu. U susret novogodišnjim i božićnim praznicima priredili su tri koncerta, od kojih je prvi bio u sali Muzičke škole, drugi u salonu Narodnog muzeja, dok je treći, humanitarni, održan u velikoj sali Kulturnog centra.
– U salonu Narodnog muzeja održan je 17. decembra, a zimsku idilu upotpunili su učenici sa odseka trube, violine, violončela, gitare, harmonike, tambure i solo pevanja. Svoj rad predstavili su delima Korsakova, Masnea, Baha, Amelkina, Bariosa i drugih kompozitora. Iako sezona takmičenja tek predstoji, pojedini učenici sa odseka flaute, solo pevanja i teoretskog odseka već osvajaju nagrade – rekla je Danijela Radaković Derikrava, direktorka Škole.
Humanitarni koncert priređen je 18. decembra, a učestvovali su svi horovi, od zabavišta do srednje škole, gudački i duvački orkestar. Ulaznica za ovaj koncert bio je slatkiš ili igračka. Pomoć je namenjena Osnovnoj i srednjoj školi ,,9.maj” i Centru „Alternativa”.
Hor Niže muzičke škole predstavio se numerama „Ceo svet je naš”, čiji je autor naš sugrađanin i profesor gitare u muzičkoj školi Ognjen Cvekić, sa kojom se Srbija 2017. predstavila na dečjem Eurosongu, i „Fly me to the moon”, Frenka Sinatre.


– Velika mi je čast i odgovornost da vodim školski hor nakon maestralne Senke Milisavljević, a pre svega, zadovoljstvo što godinama unazad sa različitim ansamblima učestvujemo na ovom humanitarnom koncertu. Pozivam sve građane, a pre svega decu, da ne okreću glavu, već kako i koliko god mogu učestvuju i pomognu kad se ukaže prilika za to – jer pomažući drugima, pomažemo sebi – poručio je profesor muzike Marko Pejčić.
Muzičko zabavište „Sanjalice” okuplja decu od tri do sedam godina i nastupa na svim koncertima humanitarnog karaktera.
– Na programu smo imali prigodne pesme za praznični koncert. Što se tiče kompletnog repertoara, pesmice su isključivo prilagođene deci. Biram tekst i muziku pod sloganom „Deci dečje” – kaže Sanja Popović Santovac, vaspitačica i učiteljica u „Sanjalicama”, inače nastavnica harmonike.
Humanitarni koncert otvorilo je Muzičko zabavište „Sanjalice” i solisti Lenka Lukić, Sara Popović, Saša Mišić, Dušan Moromilov, Hana Švan, Jovan Medarević, Maša Milivojev, Natalija Simetić (kontrabas) i Sergej Popović (gitara).
Nađa Vuksanović izvela je na violini čuvenu kompoziciju „Zvončići” (Jingle bells), Nađa Kikinđanin odsvirala je na flauti „Igru” Kristofera Vilibalda Gluka, dok je na istom instrumentu Aleksandra Malenić dočarala „Sunčani reg” Hradeckog.


Trombonista u klasi profesora Branislava Gagića, Vladimir Arsić, predstavio se „Polkom” koja je predviđena za saksofon, delom savremenog kompozitora Pjera Maksa Duboa, a Orkestar gitara kompozicijama „Zemlja cveća” i „Tradicionalna jamajkanska pesma”.
Hor Srednje muzičke škole izveo je kompozicije „Tiha noć”, „Evening raise” i čuvenu numeru Leonarda Koena „Aleluja”. Kao instrumentalni solisti na klaviru nastupili su Mina Damjanov i Florijan Jenovan, na gitari Rastko Marinković, Anastasija Milićević i Uroš Derikrava, dok je svoje umeće sviranja na bubnjevima prikazao Mihailo Novakov.
Na repertoaru gudačkog i duvačkog orkestra našle su se numere „Jupiter” i „La kukarača”. Nakon svake tačke publika je učenike i profesore, koji su im bili podrška, nagrađivala gromoglasnim aplauzima.

 • NASTUP U NARODNOM MUZEJU
  Nastupili su: Sergej Lacmanović (truba), Majda Mandić, (violončelo), Darija Čanji (violina), Zvonimir Šimičić (harmonika), Ivana Sakač (gitara)
  Gudački trio: David Pruginić (violina), Hristina Agošton (violina) i Viktor Radu, (viola), Mila Bibin (flauta), Mladen Petrović, (tambura), Lara Malenić, (solo pevanje), Rastko Marinković (gitara), Marta Mezei (solo pevanje), Uroš Derikrava (gitara)
  Kvartet gitara: Ivana Sakač, Rastko Marinković, Mihajlo Mladenović, i Uroš Derikrava, Kristina Tapai (violina), Marija Aleksić (solo pevanje).
  Kamerni sastav: Danilo Ćirić (klarinet), Isidora Vlašić (klarinet) i Dunja Milić (klavir).

 

 • EVERGRIN KOMPOZICIJE
  Na pretprazničnom koncertu Duvački orkestar Muzičke škole predstavio se sa dve evergrin kompozicije, „Devojko mala” i „Svej”, a vokalni solisti bili su Marija Aleksić i Vladimir Jakšić.
  – Učenicima Muzičke škole, kolegama, svim vašim čitaocima i sugrađanima želim mnogo zdravlja, uspeha na privatnom i poslovnom planu, kao i to da i u ovoj godini budemo okruženi lepom i kvalitetnom muzikom – čestitka je profesora trombona Branislava Gagića.

M. Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović