ZAPOŠLJAVANJE U SREDNJEM BANATU: Investicije otvaraju radna mesta

Prema podacima predočenim na konferenciji za medije na kraju minule godine na području Srednjobanatskog okruga na evidenciji Filijale za zapošljavanje Zrenjanin, bilo je 10.177 lica koja traže zaposlenje. Od toga, u Zrenjaninu 4.963, opštininama – Žitište 1.370, Nova Crnja1.188. Novi Bečej 1.290 i Sečanj 1.366 nezaposlenih. Na kraju 2018. godine bila su 10.602 nezaposlena, a godinu dana ranije 13.137.

Prošle godine bila su tri izvora finansiranja aktivnih mera zapošljavanja: republički, pokrajinski i lokalnih samouprava. Već nekoliko godina, međutim, prijavljena slobodna radna mesta su za radnike angažovane na određeno vreme, osnosno po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Prema podacima koje je iznela mr Tatjana Mijatović, direktorka Filijale za zapošljavanje Zrenjanin, sa evidencije je lane u srednjem Banatu zaposleno 4.773 lica.

– Investiciona aktivnost u srenjem Banatu doprinela je da se stopa nezaposlenost smanjuje – rekla je Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.- Srednji Banat u proteklom periodu karakteriše investicioni i privredni napredak. Pri tome je Grad Zrenjanin pokretač razvoja srednjeg Banata, sa snažnim privrednim zamahom. Godine 2014. stopa nezaposlenosti je iznosila 21 odsto, a 2018. ona je bila 9,5 – znatno ispod vojvođanskog proseka koji je iznosio 12,7.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić smatra da investiciona aktivnost i sve veći broj radnih mesta doprinose tome da nezaposleni, pre svega mladi, imaju priliku da ostane da žive i rade u svojoj sredini.

U poslednje četiri godine, u Zrenjaninu je otvoreno više od 5.000 radnih mesta, a još oko 2-3 hiljade biće otvoreno u narednom periodu, zahvaljujući investicijama koje su potpisane i čija je realizacija u toku. Broj nezaposlenih lica je varirao u toku prošle godine, a raduju nas i činjenice da pojedine kompanije i poslodavci smanjuju broj lica koje rade preko agencija i primaju ih na stalno zaposlenje. To je važno i zbog kreditne sposobnosti zaposlenih – rekao je Radišić i dodao da najveći investitor, Linglong”, sa kooperantima, planira zapošljavanje do 2.000 radnika, ali je isto tako značajno i što postojeći poslodavci proširuju obim proizvodnje i broj zaposlenih, kao i da obezbeđuju prevoz za radnike i do naseljenih mesta na teritoriji grada, ali i susednih opština.

Opština Žitište je akcionim planom predvidela realizaciju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 8,1 milion dinara, rekao je predsednik Mitar Vučurević, a opština Nova Crnja, prema podacima koje je saopštio predsednik opštine Vladimir Brakus, lokalnim akcionim planom za zapošljavanje za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno je iz budžeta, od potrebnih 2,4 miliona dinara, 1,2 milion. – Opština Sečanj je pružila podršku promociji javnih poziva, a lokalni savet je učestvovao u svim aktivnostima koje je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje. Predvideli smo sredstva za javne radove za ovu godinu. Naš cilj je da zadržimo mlade na selu, a izgradnja puta Tomaševac – raskrsnica prema Alibunaru, skratila je put do industrijske zone u Zrenjaninu – naglasila je Ljiljana Kitić, zamenica predsednika opštine Sečanj.

M. B.