ZASIJALI REFLEKTORI NA REKONSTRUISANOM STADIONU U ZRENJANINU

Izabran projektant druge faze rekonstrukcije

Prvog novembra gradski stadion u Zrenjaninu zasijao je, prvi put od kako je izgrađen, 1953. godine – pod svetlom reflektora. Prvo uključivanje rasvete velike snage primetili su sugrađani koji žive nedaleko od ovog sportskog objekta. Intenzitet osvetljenja na atletskoj stazi nadgledali su eksperti svetske kompanije „Filips”, uz prisustvo predstavnika novosadske firme koja je izvela radove na postavljanju reflektora „Energetika Južna Bačka”.
– Ovo je u pravom smislu reči sjajan događaj. Sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine i Grada Zrenjanina izgradili smo i opremili odličnu sportsku infrastrukturu i uredili Gradski stadion na nivou kakav naš grad, njegovi sportisti i publika zaslužuju. Međunarodna atletska federacija i ljudi iz „Filipsa” potvrdili su da je kvalitet obavljenih radova vrhunski – izjavio je tada Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika.
Merenje je obavljeno samo na atletskoj stazi, jer su montirane samo 22, od planiranih 48 svetiljki. Njihova montaža uslediće u drugoj fazi rekonstrukcije stadiona, kada će osvetljenost biti više nego udvostručena.


Nepunih nedelju dana kasnije, šestog novembra, grupi ponuđača sa novosadskom inženjering firmom „ING 81 Arhitektura” na čelu, a sa kooperantima „Prostor” Ada, „Eling Plan” Novi Sad i „Neo Inženjering” Veternik, dodeljen je ugovor u postupku javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije za drugu fazu rekonstrukcije sportskog stadiona u Zrenjaninu. Vrednost ugovora je 4 miliona i 590.000 dinara, bez, odnosno 5 miliona i 508.000 dinara sa porezom na dodatnu vrednost. Visina sredstava približna je orijentacionoj vrednosti datoj u raspisu javna nabavke od 5 miliona dinara.
Kriterijum za izbor ponuđača i dodelu ugovora bio je najniža ponuđena cena.
Za širu javnost važno je razjasniti da projekat druge faze rekonstrukcije gradskog stadiona obuhvata kompletnu sanaciju i rekonstrukciju celog stadiona, sa ciljem da bude podoban za održavanje takmičenja višeg nivoa.


Novoprojektovano rešenje treba da zadovolji sve standarde za fudbalske utakmice prve i druge kategorije i atletskih tačmičenja evropskog ranga.
Podrazumeva se provera stabilnosti kosine oko stadiona sa rešenjem sanacija, odnosno njenog poboljšanja, rekonstrukcija ograde oko stadiona, uređenje betonskih tribina, otkrivenih i natkrivenih, sa sanacijom pukotina i naprslina. Predviđeno je postavljanje sedišta, rekonstrukcija i obezbeđenje direktnog ulaza na teren iz svlačionica.
Izabrana ponuda podrazumeva i radove na redovnom održavanju nadstrešnice glavnih tribina, sanaciju vlage u svlačionicama, toaletima i ostalim prostorijama, uređenje dva bunara sa zalivnim sistemom za glavni i pomoćni teren, nabavku semafora i ostale opreme u okviru druge faze osvetljenja.
Tu je i izvođenje glavnog hidrantskog voda od nove sportske hale do stadiona i kompletno ozvučenje na stadionu.
Rok za izvršenje usluge (izradu projekta) je 45 dana od momenta potpisivanja ugovora.M. Stojin

M. Stojin