ZAŠTO SU POGUBNE SAOBRAĆAJNE NESREĆE SVE UČESTALIJE NA BANATSKIM DRUMOVIMA S PRVIM TOPLIJIM DANIMA

Poraditi na bezbednosti, oprez sa dvotočkašima

Najveći uzročnici saobraćajnih nesreća jesu neprilagođena brzina, alkohol i neispravna, neosvetljena vozila – kaže Branko Stojanović, advokat i bivši načelnik saobraćajne policije

Poslednjih nedelja na putevima u Zrenjaninu i okolini dogodilo se nekoliko saobraćajnih nesreća sa fatalnim posledicama. Zastrašujuća činjenica jeste da je u novinima sve više pomena koje rodbina posvećuje poginulim mladim osobama. Advokat i bivši načelnik saobraćajne policije Branko Stojanović kaže da u ovom periodu nažalost nije neuobičajeno da se udesi dešavaju.
– S dolaskom proleća frekvencija saobraćaja se povećava i u prometu sve više učestvuju vozači bicikala, skutera i motocikala. Treba imati u vidu i poljoprivrednu mehanizaciju, zbog obavljanja poljoprivrednih radova. Dakle, s porastom saobraćaja povećava se i opasnost – kaže Stojanović. Prema njegovim rečima, sada je sezona matura i raznih proslava koje prati veća konzumacija alkohola. Iz dosadašnjih iskustava, ovo je period kada se evidentira veći broj saobraćajnih udesa u kojima stradaju najviše mladi ljudi.
– Veća disciplina bi smanjila ovako veliki broj nesreća. Mora postojati svest o tome da trenuci nepažnje i konzumiranje nedozvoljenih sredstava smanjuju sposobnost vozača da bezbedno upravlja vozilom – ističe Stojanović i savetuje da se nipošto ne seda za volan u alkoholisanom stanju nakon neke proslave, nego da se umesto toga pozove taksi.
Prema njegovim rečima, posebnu pažnju trebalo bi usmeriti na vozače dvotočkaša, jer ta prevozna sredstva, koja su često neosvetljena, koriste osobe od 7 do 77 godina. Tokom vikenda se ljudi više kreću, i tada bi trebalo pojačati policijsku kontrolu. Na pitanje kako smanjiti broj nesreća na putevima, Stojanović kaže da je neophodno da se deca više edukuju, kako u porodici, tako i u školama.
– Preventiva je ključ svega. Iako su kazne prilično visoke, ne postoji dovoljno odgovornosti. Policijska uprava u saradnji sa Direkcijom za izgradnju i uređenje grada prati gde je najveća frekventnost saobraćaja i koja mesta su „nezgodna” za vozače. Izgradnjom tri kružna toka na veoma opasnim raskrsnicima, smanjio se broj udesa. Međutim, građani se još navikavaju na kružne tokove i nisu savladali pravila u potpunosti. Mnogo zemalja je kružnim tokom rešila problem većih raskrsnica i time smanjila broj saobraćajnih nesreća što se pokazalo kao dobro rešenje – zaključuje naš sagovornik.
Sa mišljenjem advokata Stojanovića slažu se i vlasnici autoškola, koji takođe smatraju da su najveći uzročnici saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina, nedostatak prevencije i neispravna, neosvetljena vozila.
– Društvena situacija pogrešno utiče na mlade ljude. Prvenstveno mislim na adolescente i na poguban uticaj neukusnih muzičkih „hitova” kao što su „Prođi sa mnom kroz crveno” i „200 na sat”. Sve počinje od porodice, a posle sledi uticaj okoline. Smatram da bi nadležni organi morali mnogo da porade na preventivi, u smislu prezentovanja posledica putem edukativnih filmova ukoliko se ne plati novčana kazna, kao što je to bilo osamdesetih godina. Treba poraditi i na međusobnoj toleranciji vozača, koja je kod nas na niskom nivou. Novi zakon je dobar, mnogo bolji od prethodnog. I sam način polaganja vozačkog ispita je dosta zahtevniji i izlaze spremniji vozači, ali država slabo radi na prevenciji – navodi Miša Hromčik, vlasnik autoškole „Eurostart”. IVA BOŽIĆ
POLICIJA: POŠTOVATI SIGNALIZACIJU
Prema podacima koje smo dobili od Policijske uprave u Zrenjaninu, u proteklih šest meseci dogodile su se 132 saobraćajne nezgode.
– Treba uvek prilagoditi brzinu stanju i uslovima puta, vremenskim i atmosferskim prilikama, poštovati saobraćajnu signalizaciju, ne upravljati vozilom pod uticajem alkohola, jer su upravo to najčešći uzročnici nezgoda, kao i neustupanje prvenstva prolaza – poručuju iz policije. – Ukoliko se upravlja mopedom ili motociklom u saobraćaju, obavezno je koristiti zaštitnu kacigu. U 2015. i 2016. godini sprovedena je edukacija u svim završnim razredima srednjih škola, koja je usmerena na upoznavanje mladih osoba sa posledicama koje mogu nastupiti ukoliko se ne pridržavaju propisa iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

LOŠA INFARSTRUKTURA
Mišljenje Saše Alferova, vlasnika autoškole „Saša plus”, jeste da se nigde u statistici ne spominje da loša infrastruktura, koja uključuje rupe na putevima, neobeležene kružne prelaze i drugo, takođe doprinosi udesima.
– Zakon o bezbednosti saobraćaja dozvoljava taksistima da stanu gde hoće. Često ih možete videti da stoje na nepropisnom mestu dok se kusuraju sa mušterijama, iako imaju prostora da se sklone. Time dosta ometaju i ugrožavaju učesnike u saobraćaju, slično kao i dostavljači brze pošte, jer koriste uređaje za komunikaciju tokom vožnje i neretko prelaze punu liniju, mada to neretko čine i ostali učesnici u saobraćaju – kaže Alferov.

IVA BOŽIĆ