ZAVRŠNA SVEČANOST 47. „PESNIČKE ŠTAFETE“: Nagrade najboljim osnovcima

Manifestacija za školarce, koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” od posebnog značaja za Grad, „Pesnička štafeta” realizovana je 47. put. Prema rečima Milana Bjelogrlića, direktora Biblioteke, sa „pesničkom mrežom“ iskoračilo se, prethodnih godina, do severnog Banata i Bačke, a od naredne godine „Štafeta“ dobija međunarodni karakter. To je omogućeno dogovorom sa književnikom Goranom Mrakićem u Savezu Srba Rumunije uključivanjem Srpske škole u Temišvaru u program.
Završna svečanost priređena je danas, na platou ispred Biblioteke, a 12 najboljih osnovaca dobilo je vredne poklone. Dodeljeno je tri treće, dve druge i po jedna prva nagrada, za đake nižih i viših razreda. Učestvovalo je 55 osnovnih škola sa teritorije srednjeg Banata i opština Kikinda i Titel. Od skoro 1.500 pesama, u uži izbor ušlo je čak 165 radova. Zahvaljujući saradnji sa direktorima i nastavnicima, za razliku od prethodne, susreti dece i gostujuće književnice Nikolete Novak, bili su realizovani u školama od 17. do 28. maja, uz poštovanje svih epidemijskih mera. Tamo gde nije bilo moguće organizovati susrete, učešće i druženje bilo je upriličeno u Biblioteci.
– Danas ispraćamo 47, a već sutra okrećemo se 48. „Štafetom“. Naš pesnički karavan pamti i teške periode. Iz godine pandemije izvlačimo se i pokazujemo da nema klonuća i predavanja – da trajemo i opstajemo uprkos brojnim izazovima. Pesnička reč trijumfuje upravo u oskudnim vremenima. Danas, u informacionoj eri, reči sklada i harmonije postaju lekovite za prezasićene informativne kanale – ističe Bjelogrlić.
Prvo mesto u kategoriji viših razreda pripalo je Anđeli Đerđov iz Radojeva, koja se za „Štafetu“ prijavila, jer joj je bila zanimljiva.
– Prvi put učestvujem i odmah sam za moju „Jabuku“ dobila prvu nagradu. Oduševljena sam i nataviću da pišem – poručuje Anđela Đerđov.
Pokrovitelji „Štafete“ su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Podršku su dale i društveno odgovorne kompanije „Gomeks“ i „Telekom“. Izdavačke kuće „Propolis buk“, „Kreativni centar“ i „Pčelica“ pripremile su knjige iz svog programa.

M. Malbaški
Foto: Grad Zrenjanin