ZAVRŠNA SVEČANOST „PESNIČKE ŠTAFETE“: Dodeljene nagrade najboljima

Manifestacija za školarce, koju sa ponosom organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, „Pesnička štafeta” realizovana je ove godine 46. put uprkos situaciji izazvanoj korona virusom. Događaj koji po tradiciji okuplja mališane, pesnike i knjige dešava se u maju, ali se i zlatna jesen pokazala kao dobro vreme za druženje. Završna svečanost priređena je danas, na platou ispred Biblioteke, a dvanaest najboljih osnovaca dobilo je vredne poklone. Dodeljeno su tri treće, dve druge i po jedna prva nagrada, za učenike nižih i viših razreda. Izostala je poseta školama, ali je blizu 10.000 dece pratilo je dešavanja, dok je 3.000 aktivno učestvovalo. Na poziv Dečjeg odeljenja, uz podršku učitelja, nastavnika i školskih bibliotekara na imejl Biblioteke stiglo je preko 400 pesama iz 44 škole učesnice sa teritorije Srednjeg Banata i opština Kikinda i Titel. Elizabeta Georgijev, ovogodišnja gostujuća pesnikinja i bibliotekarka iz Dimitrovgrada, družila se od 5. do 9. oktobra sa đacima. Preko 200 pesama ušlo je u konkurenciju, a 88 u najuži izbor za nagradu.

– Sa velikim ponosom zrenjaninska Biblioteka organizuje ovu manifestaciju koja više od 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i mladih, od kojih su neki danas priznati stvaraoci čine veliku „Štafetinu“. U godinama kada je slaba ponuda kulturnih programa za mlade, a postojeći su retko podržani, istrajati u negovanju i širenju ovakve porodice napor je vredan poštovanja – istakao je Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke.

U bogatoj zbirci dela za decu koje je biblioteka izdala povodom manifestacije u ediciji „Književnost za decu i omladinu“ pridružila se kao 42. po redu knjiga „Putokaz za snovotragače“ Elizabete Georgijev.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. „Pesničku štafetu“ podržale su društveno odgovorne kompanije „Gomeks“ i Telekom koja je obezbedila tablet računare sa pratećom opremom za nagrađene, a izdavačke kuće „Propolis buk“ (Propolis book), „Kreativni centar“ i „Pčelica“ pripremile su knjige iz svog programa. „Pesničku štafetu“ koje je ušla u kalendar značajnih manifestacija za Grad pokrenuo je davne 1975. godine poznati dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović, gostujući u Zrenjaninu u družeći se sa decom.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak