ZBOR PENZIONERA MESNOG ODBORA „DOSITEJ OBRADOVIĆ”

Druženja daju sigurnost

Tokom dvogodišnje borbe sa pandemijom naši najstariji sugrađani suočili su se sa brojnim izazovima. Kako bi sačuvali zdravlje i živote najduže su bili u svojim domovima. Najteže im je padalo da budu odvojeni od porodice i najmilijih. Udruženje penzionera „Dositej Obradović” se od samog početka, pa sve do danas trudi da brine o svakom od članova. Ne zapostavljaju bolesne i nemoćne iz drugih udruženja, čak ni one koji ne pripadaju ni jednoj organizaciji.
Za svakoga ko im se obratio obezbedili su paket hrane i humanitarnu pomoć. Volonteri su donosili lekove, ogrev, zimnicu, brašno, suhomesnate proizvode. U službi najstarijih, ali i članova svog Udruženja godinama brine Ahmo Peljto. To je jedan od razloga zašto mu je poveren još jedan mandat. Na zboru je, pored formiranja rukovodstva, predočen izveštaj za 2021. i planovi za ovu godinu.

NA VISINI ZADATKA
– Protekle dve godine su bile izuzetno teške, pre svega za penzionere. Spaslo nas je to što smo mi, mogu slobodno da kažem, najorganizovanije, ali i najmasovnije Udruženje na teritoriji Grada. Brojimo više od 160 članova i stalno dobijamo nove. U 2021. smo se, pre svega trudili da ostanemo na visini zadatka, a to je pomoć starima i bolesnima.
Pandemija je osujetila brojne naše planove, ali idemo dalje. Koliko god su nam okolnosti dozvoljavale, gledali smo da se razonodimo, proveselimo, nasmejemo, opustimo. Putovali smo uzduž i popreko po našoj lepoj Srbiji. Druženja po kojima smo poznati nisu izostajala i moji penzioneri su u svemu bili izuzetno disciplinovani – istakao je Ahmo Peljto.
Prema njegovim rečima, obeležili su brojne praznike: Novu godinu, Božić, Dan zaljubljenih, 8. mart. Svaki trenutak slobodnog vremena, kada nisu sa porodicama, članovi provode u Klubu „Dositej”. Tamo se okupljaju, igraju karte i šah, čitaju knjige i novine, pevaju, poneko i zaigra. Žene često sve obraduju kolačima koje pripreme i donesu na druženje. Najstariji Zrenjaninci, neretko u pratnji mlađih, rado posećuju tribine, sekcije i ostale brojne aktivnosti.

– U planu za ovu godinu sve ostaje isto. Mi imamo taj naš provereni recept i nećemo ništa da menjamo. Na prvom mestu je humanost, pa potom sve ostalo. Okupljanja koja priređujemo najviše znače ljudima. Daju im sigurnost da nisu sami i da postoji mesto i za njih. Sa druge strane svi oni to vole, jer ko ne voli druženje! Zbog toga se i velik broj sugrađana učlanjuje. Za dve nedelje dobili smo 12 novih i to nam je posebno drago – rekao je naš sagovornik.
Peljto je naglasio izuzetno dobru saradnju sa Gradskom organizacijom penzionera (GOP), krovnom institucijom, ali i lokalnom samoupravom.

BROJNE AKTIVNOSTI U PLANU
Kako je rekao Slavko Šućurević, predsednik GOP, ni u najtežem periodu njihove aktivnosti nisu stale. Najavio je da će od 15. aprila do 10. juna svi mesni odbori (oko 30) dobiti novo rukovodstvo. Za drugu polovinu juna zakazana je konstitutivna sednica na kojoj će biti formiran novi savet skupštine Gradske organizacije penzionera.

– Možemo da se pohvalimo da smo uprkos svemu dosta toga uradili. Za oko 250 naših sugrađana organizovali smo besplatan odlazak u banje. PIO fond nije ni na trenutak obustavio isporuku humanitarne pomoći, a u te svrhe izdvojeno je 550 hiljada dinara.
Olimpijada u Vrnjačkoj banji na koju su svi navikli je izostala, ali smo mi organizovali našu, banatsku olimpijadu koja je imala odličan prijem – rekao je Slavko Šućurević.
Ambiciozni planovi su i pred Gradskim, ali i ostalim udruženjima penzionera. Složnost, vedar duh, optimizam glavno su oružje naših najstarijih sugrađana. Čvrsto veruju da je pandemija iza nas i da se 2020. neće ponoviti, već da im u narednom periodu predstoje nova brojna putovanja, igre, druženja i zabava.

Miroslava Malbaški
Foto: Miroslav Mekterović

  • RUKOVODSTVO I ČLANOVI ODBORA
    Ahmo Peljto će u narednom periodu ponovo biti na čelu Mesnog odbora Udruženja penzionera „Dositej Obradović”. Za sekretaricu je postavljena Dragana Grubački, a za blagajnicu Spaska Drndarski. Novoizabrani članovi su: Peđa Milenković, Julijana Sabo, Zora Šuša i Ljubica Kandić.