ŽELJKO CVIJANOVIĆ, V.D. DIREKTORA PREDŠKOLSKE USTANOVE

Uskoro sanacija vrtića i novi jelovnici

Poslanici Skupštine AP Vojvodine nedavno su za čelnika zrenjaninske Predškolske ustanove (PU) izabrali Željka Cvijanovića. Na mesto rukovodioca došao je kao član kolektiva, čiji je deo već 35 godina. Najpre je bio vaspitač, zatim nastavnik engleskog, projektni koordinator, a u dva navrata i direktor. Kako kaže, iskustvo koje nosi iz prethodnih mandata pomaže mu da se brzo prilagodi i shvati situaciju u kojoj se nalazi.
– Za upoznavanje sa sistemom Predškolske ustanove potrebno je mnogo vremena, što je prepreka kada dođe neko sa strane. Primetno je da nas čeka puno posla, pre svega na objektima. Komisija eksperata iz javnog sektora trenutno obilazi vrtiće, nakon čega će sačiniti izveštaj iz kojeg ćemo videti šta je potrebno uraditi. Lokalna samouprava i gradonačelnik prepoznali su da nam treba mnogo više sredstava za održavanje kako bi objekti bili u skladu sa pravilnikom – kaže Cvijanović.
Rekordan broj dece je ove godine upisan u vrtiće. Na koji način organizujete rad? Šta treba poboljšati?
– Sa oko 400 zaposlenih ispunjavamo uslove da u nastavnu godinu uđemo u punom kapacitetu. Ove godine upisali smo 2.610 dece, što je fenomenalno, ali ako se ovakva dinamika nastavi, sledeće godine ćemo imati listu čekanja. Ono što bismo mogli da unapredimo jesu preventivna zdravstvena zaštita i higijena u objektima. Prethodno iskustvo pokazalo je da bi se boljim održavanjem objekata smanjio broj respiratornih problema kod dece za 30 odsto. Mašine koje smo ranije imali su skupe, ali isplative zbog rezultata koji daju, jer menjaju mikroklimu prostorije.
Na koji način unapređujete rad?
– Tokom godina gledao sam, a i sam učestvovao u kreiranju mnogih inovacija, zajedno sa stručnim timom. Trenutno sprovodimo projekat za jedinstveni novi edukativni model sa partnerima iz Rumunije i Visokom školom iz Vršca. U okviru projekta doškolovano je 60 vaspitača. Dobili smo veliku količinu tehničkih sredstava i didaktičkog materijala. Krenuli smo da snimamo 70 radionica iz raznih metodskih oblasti da bismo videli kako se vaspitač odnosi prema aktivnostima i deci kad ima savršen materijal. Rezultat koji smo postigli je izuzetan. Iskustva su više nego dobra, a odlična je i reakcija roditelja.
Koje novine očekuju mališane?
– U narednom periodu promenićemo jelovnike u vrtićima. Oni treba da budu nutritivno prilagođeni deci svih uzrasta, vodimo računa o kvalitetu i raznovrsnosti hrane. Povećali smo normative i počeli da nabavljamo kvalitetnije namirnice. Zbog nestabilnog tržišta imamo problem sa dobavljačima. Imamo svoju pekaru i robnim rezervama podneli smo zahtev za nabavku brašna. Stavljeni smo na listu prioriteta za isporuku mleka, ali se bojimo da to neće biti dovoljno. Ustanova mora da nađe alternativne načine za nabavljanje hrane kako bismo obezbedili decu.
Na koji način je rad vrtića prilagođen zaposlenim roditeljima?
– Predškolska ustanova pokriva jedanaestočasovno radno vreme. Radimo od pola šest ujutru do pola pet po podne, jer ne postoji potreba da vrtići rade duže od jedanaest sati. Ukoliko roditelji ne mogu da pokupe dete iz vrtića, uz pismenu saglasnost to mogu da urade drugi članovi porodice. Objekte otključavaju i zaključavaju vaspitačice, o svakoj grupi brinu njih dve i radna vremena im se u jednom delu dana preklapaju.
Šta planirate za naredni period?
– Čekaju nas građevinski radovi na objektima, pre svega stabilizacija onih koji su u lošem stanju. Nadamo se promeni stolarije u većini vrtića i sanaciji krovova. Nastavljamo sa implementacijom osnova Godina uzleta, nove programske koncepcije predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koja je počela u dva vrtića. Zatim, i dalje radimo na senzibilizaciji kadra da bi tranzicija sa starih na nove osnove prošla lakše za privikavanje dece. Proces zahteva nekoliko godina uhodavanja kako bi postao svakodnevica.

J. Šormaz