Žice za 5 G

Piše: Ljiljana Bailović

Na Gradnulici postavljaju neke nove bandere, betonske. Došao jednog jutra skip i, čas posla, usadio u zemlju visoki stub od betona. Komšije se skupile i razmatraju novonastalu situaciju.
– Eno jednog i tamo, niz ulicu. Kod Perkićove kuće. A i ovamo gore, kod Teruške…
– Da nije „Elektrovojvodina”, za struju?
– Ali do sada su bandere za struju bile s ove strane ulice, ove nove su preko puta…
– Razvlače 5 G mrežu…
– Ajde, bogati, 5 G mreža nije sa žicama i banderama, nego je nevidljiva…
– Pa, ni ovde još nikakve žice nisu stavili. Zašta li je ovo, majku mu…
Enigma je, za sada, ostala nerazrešena. A u Ulici Koče Kolarova pojavio se, u petak popodne (!) radnik elektrodistribucije, tako se predstavio, i na elektro-merne setove stavio „digitalne plombe” – protiv krađe struje, kaže.
Pogledam, a ono samolepljiva nalepnica na kućištu sata i na njoj stvarno odštampan neki „digitalni kod”.
– Rekli su na televiziji da ljudi ne nasedaju na prevaru, elektrodistribucija nikakve radnike nije slala da rade po kućama…
– Ne znam, to saopštenje je bilo još pre dva meseca. A ovaj i nije tražio nikakve pare. Samo smo ga častili kafu i rakiju, kao što je red kad ti neko dođe.
– Da nije „tipovao” kuće, pa će posle lopovi. Otkud radnik u petak popodne…
Ni ta enigma još nije rasvetljena. Za sada se ni lopovi nisu pojavili, ili se bar nije raščulo.
U ovoj eri opšte preinformisanosti, kad smo svakodnevno preplavljeni vestima svake vrste, kad i one „prekookeanske” do nas stižu momentalno, u nemerljivim količinama, ova obaveštenja iz neposrednog komšiluka nekako se teško probijaju do građana. A postoje tolike „službe informisanja”, portparoli, sinekure za „pi-arove”, menadžeri za odnose sa javnošću u „svakoj firmi”, a korisne informacije – nigde.
Možda kad bi Vučić obavestio Gradnulicu kakve će žice tamo razvlačiti? Onda bi to „Pink” svakako preneo, sa svim odgovorima na novinarska pitanja o tome kako opozicija napada poredak i samog Vučiča, u petosatnom izlaganju. Dok se on ne oglasi, ništa. Ili bar njegov predsednik opštine. Dotle ni abera, nema načina da saznaš.