ZIMNICA SE VEĆ SLAŽE NA POLICE U ŠPAJZU – OD PEKMEZA DO KISELOG KUPUSA

Domaća je domaća, ali sve više kupujemo „fabričku”

Znate onu tv reklamu – vremešna domaćica slaže tegle ajvara, lepi im etikete i kaže: Odoh po još jednu turu u taj i taj supermarket i – zimnica je gotova. Tako mu to dođe u današnje vreme, domaće je domaće, a kupovno je slađe jer – dođeš, izabereš, otvoriš novčanik i – gotovo. Nema onog kao nekada da ljuštiš, da pečeš, stojiš tri-četiri sata uz šporet i kuvaš ili ajvar ili pekmez, pa onda sve to sipaš u tegle ali tako da ti ne puknu, i posle budeš mrtav umoran, a čeka te još sto drugih obaveza.

6-1b-pijaca

 

RECEPT ZA DELIKATES
– Za ajvar, kako ga spremam, potrebno je 30 kilograma crvene paprike, litar ulja, 2 dcl sirćeta, 200 gr soli i 200 gr šećera, beli luk, ljuta papričica – kaže Milanka Furtula, predsednica Udruženja „Veliko srce Lazareva” koje je osvojilo treću nagradu za ajvar na gradskom takmičenju „Izađi mi na teglu”.
– Papriku dobro oprati i obrisati. Staviti na peć i peći je. Pečene paprike stavljamo u lonac da ogreznu i da se potpare, prekrijemo čaršavom. Jednu po jednu čistimo od kožice, peteljki i zrna. Očišćene stavljamo u cediljku da se ocede od vode, sameljemo ih na mašini za meso. U šerpi zagrejemo ulje, sklonimo sa peći i prelijemo paprike. Šerpu sa smesom stavimo na zagrejanu ringlu i kuvamo na jakoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada počne da ključa, treba ga mešati duže od tri sata – kaže naša sagovornica.

 

6-1c-pijaca2

 

MNOGO RADA-MALO VREMENA
Jeste da ukus domaće zimnice nema cenu, ali vaše vreme ga ima.
Ili, pekmez od šljiva: recimo na 5 kilograma šljiva, kilogram do 1,5 kilogram šećera, peri, vadi koštice, kuvaj i pazi da ti ne zagori i do četiri sata (zavisi od količine) sve dok smesa ne izgubi svu tečnost. Svi hvale vaše umeće, a vama nije ni do čega.
– Mada sam sada samo domaćica, opredeljujem se za gotovu zimnicu – kaže Olgica Jovanov.- Prošle godine sam spremala, ali moji ukućani nisu uspeli to da pojedu, tako da imam pekmeza od prošle godine. Sad samo stavljam kiseli kupus, ostalo mogu i da kupim.
Slatko, pekmezi, ajvar – to je već stavljeno u špajz a sada nastaje vreme za turšiju i kiseli kupus. Na zrenjaninskim pijacama prodaje se turšija – mešana salata, cvekla, krastavčići, i drugo. Radovan Markov, proizvođač iz Melenaca, već godinama prodaje turšiju. Kaže da je domaćice više kupuju nego što je same prave.
– Ima tu mnogo rada, a vremena je sve manje – kaže Radovan.- I još nešto. Domaćice se žale i da im se njihova turšija pokvari jer ili nemaju špajz u stanu, ili je loša ventilacija, pa se u takvim uslovima zimnica i pokvari.

6-1d-jesen sp[oret paprike ajvar 2

AKCIJSKE CENE
Na pijaci, turšija je 200 dinara kilogram, paradajz u flašama, mleveni ili kuvani, 100 dinara, kilogram kiselog kupusa 150 dinara. Na pijačnim tezgama može da se pronađe ajvar, mala tegla 150, velika 250 dinara, a samo od pečenih paprika 250 i 450 dinara. Velika tegla pekmeza (šljive, kajsije) je 300 dinara, slatko 400 dinara. Ima i zimnice iz Mađarske
U prodavnicama može da se po povoljnim, akcijskim cenama pronađe zimnica. U „Gomeksu” je izuzetan izbor industrijske zimnice, ali i svežeg povrća za pripremanje domaće, kao i sastojaka koji se dodaju prilikom njenog spremanja.

  • SVEGA IMA, SAMO TREBA IZABRATI
    Mešana salata „baš-baš”, 670 grama, bila je 107 dinara, a uprženi ajvar 360 grama bio je 121 dinar. U „Univereksportu” pronašli smo domaći ajvar od zelenih paprika – 538 dinara.
    Ajvar, blagi, ljuti, ljutenica, pinđur, malidžano…U „Disu”, „bakina tajna” akcija – ajvar 468 dinara, koliko košta i ljutenica, a ajvar ljuti 398. „Dobro” ajvar, opet akcijske cene, 158 – 680 grama, ista količina paprike (fileti) je bila 115 dinara. Svojim potrošačima, „Maksi” putem interneta nudi veliki izbor ajvara, različite gramature, proizvođača i cena – redovnih i akcijskih. Cvekla je od 135 do 190 dinara, barena paprika 1,4 kilograma – 364 dinara, mešana salata 690 gr 145 dinara, malidžano blagi 550 grama je 454 dinara, kornišoni 680 grama je 160 dinara.

M. Bečejac