ŽITIŠTE I RUMUNIJA REALIZUJU PROJEKAT O PROMOCIJI ZELENE ENERGIJE – GEROS

COMUNICAT DE PRESĂPrekogranična saradnja – put prosperiteta
Osnovni cilj projekta jeste upoznavanje javnosti u ruralnim sredinama o upotrebi obnovljivih izvora energije

U Žitištu je predstavljen prekogranični projekat „Partnerstvo za promociju zelene energije u ruralnom području rumunsko-srpske pogranične regije – GEROS” koji Opština Žitište realizuje sa partnerima iz Rumunije – Univerzitetom „Politehnika” u Temišvaru i Fondacijom za kulturu i obrazovanje „Joan Slavići“.Partneri iz Rumunije predstavili su ovom prilikom detalje projekta – opšte i speifične ciljeve, a najavljene su i konkretne aktivnosti, uključujući osnivanje Centra za promociju zelene energije i savetovanje na teritoriji Opštine Žitište.

– Osnovni cilj projekta jeste upoznavanje javnosti u ruralnim sredinama o upotrebi obnovljivih izvora energije, odnosno kako upotrebljavati zelenu energiju. Za svaku generaciju je neophodno koristiti specifičan metod o načinu korišćenja zelene energije. Takođe, različite su i pozicije Rumunije koja je članica Evropske unije i Srbije koja je u poziciji pristupanja – rekao je projekt menadžer, profesor Dumitru Tucu. – Rumunija je sada u procesu integracije kroz koju prihvata sve direktive EU, a jedna od njih jeste proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije sa 20 odsto, i to je nešto što Srbiju tek čeka. Oni koji prozvode zelenu energiju imaju zelene poene, tikete, i dobijaju određene subvencije koje plaćaju oni koji ne proizvode i koji ne koriste tu energiju. Drugim rečima, svi korisnici fosilnih goriva i električne energije plaćaju takse kojima se subvencionišu oni koji proizvode zelenu energiju.

Profesor Dumitru Tucu je pohvalio partnerstvo sa Opštinom Žitište, sa kojom bi se, kako kaže, mogli razviti i neki industrijski projekti koji se odnose na korišćenje ne samo primarnih izvora obnovljive energije, nego i na razvoj sekundarnih proizvoda iz obnovljivih izvora energije.

Projekat „Partnerstvo za promociju zelene energije u ruralnom području rumunsko-srpske pogranične regije – GEROS“ traje od 7. oktobra 2015. godine do 6. oktobra 2016. godine. L. Z.

– Naš zajednički cilj jeste da se primene tehnologije koje koriste otpad za proizvodnju obnovljive enegrije – zaključio je profesor Tucu.

Predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević kaže da se ova opština vrlo spremno i aktivno uključila u saradnju sa Rumunijom, koristeći prirodne resurse koje ima.

– U toku je realizacija projekta ispitivanja termomineralnih voda. Generalno gledano, pripremamo se za jedan savremeniji način egzistiranja. Na prvom mestu mislim na korišćenje prirodnih resursa za obnovljive izvore energije. Mi smo opština koja se smatra „poljoprivrednom“ i taj otpadni potencijal poljopivrede mora biti iskorišćen u obnovljive izvore energije. Moram da naglasim da posedujemo parcelu od 6 hektara za koju imamo kompletnu projektnu dokumentaciju i, ukoliko postoji interesovaje investitora, vrlo lako ćemo se priključiti u korisne projekte – kaže Vučurević.

Centar za promociju zelene energije i savetovanje, koji će biti izgrađen na teritoriji Opštine Žitište, imaće kapacitet od 30 mesta i biće adekvatno opremljen za organizovanje obuka o održivom razvoju u ruralnim područjima. Centar će biti opremljeni za naučno demonstriranje opreme vezane za obnovljive izvore energije, savetovanja i stručne aktivnosti, prezentacije rezultata takmičenja škola, za završni seminar projekta, sastanke između ciljnih grupa i druge prezentacije u oblasti zelene energije.