ŽITIŠTE: Mini sajam poljoprivrede i „Spomenar”


Kako je na današnjoj konferenciji za novinare istakao Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište, u ovoj komuni u planu su brojni programi i projekti, od obnavljanja infrastrukture, do stvaranja uslova za bolji rad u školama, kao i pomoći učenicima i studentima u vezi sa autobuskim prevozom.

– Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pomogao nam je da se uspostavi video nadzor na raskrsnici u Žitištu, u OŠ Nikola Tesla” u Bsanatskom Karađorđevu i Predškolskoj ustanovi Desanka Maksimović”, u iznosu od 2,1 milion dinara – rekao je Vučurević. – Takođe, pomenuo bih i rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje vode u Tordi, za šta je Pokrajinski sekretarijat za poljopriveru uložio 3,8 miliona dinara. Uz podršku pokrajinskih sekretarijata, postaviće se i solarni kolektori na Domu zdravlja u Žitištu, izgradnja gasne kotlarnice u Tordi, i sufinansiraće se instaliranje prečistača pijaće vode u Srpskom Itebeju i drugo.

U Žitištu se sutra, od 10 do 13 časova, održava Mini sajam poljoprivrede. Kako je rekla pomoćnica predsednika opštine, Jelena Travar Miljević, biće prikazana poljoprivredna mehanizacija, preparati za poljoprivrednu proizvodnju, ali i načini za korišćenje podsticajnih sredstava za unapređenje poljoprivrede. 

Takođe, u žitištanskom Domu kulture uveče počinje manifestacija „Spomenar”. Kako je naglasila direktorka Kulturno-prosvetne zajednice Žitište Edit Sarka, susret veterana folklora iz zemlje i inostranstva okuplja, iz godine u godinu, sve više učesnika. Susreti su revijalni. U narednih pet subota, poklonici folklora imaće prilike da uživaju i igrama, ali u pratećim sadržajima, poput izložbi.

M.B.