Ziua Culturii Naționale și Ziua Sfântului Sava

Din activitatea Școli Generale „George Coșbuc” din Torac

La Școala Generală ,,George Coșbuc” din Torac, elevii clasei a III-1, împreună cu învățătoarea lor Norica Rașa, directoarea acestei școli, au marcat Ziua Culturii Naționale.
În decursul pregătirilor pentru această zi importantă pentru toți românii, copiii au ilustrat câteva poezii ale marelui poet, le-au colorat și au ales poezia preferată. La ora de limba română au recitat poeziile alese și le-au analizat. Este foarte important ca, încă din fragedă copilărie, copiii să audă și să învețe despre opera lui Eminescu, cel mai mare poet al tuturor românilor.
Sfântul Sava, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe sârbe autocefale, creatorul literaturii şi legislaţiei sârbe, a fost sărbătorit miercuri, 27 ianuarie a.c. în Școala Generală din Torac, pentru a marca entitatea acestuia, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 786 de ani.
Preotul Emanuil Mojic din Torac şi preotul paroh din Ravni Topolovac, Branko Marjanović au sfințit colacul și coliva în incinta școlii, elevii și profesorii asistând într-un număr foarte restrâns, respectând toate măsurile de protecție. La şcoala din Torac este tradiţia, ca în fiecare an, o clasă să fie responsabilul, „naş” al acestui eveniment. Până în prezent acest rol l-au avut elevii clasei a VIII -a 2, împreună cu diriginta lor Marina Ursu, iar acum au predat „trandafirul” elevilor din clasa a VII -a 2, dirigintă fiind profesoara Katarina Uzelac.
În aceeaşi zi s-a marcat şi Ziua Școlii a Centrului Școlar ,,Sf. Sava” din Jitişte cu un program modest în holul școlii, la care directoarea generală, Snežana Majkić, a înmânat diplome şi cadouri elevilor şi profesorilor care au obţinut rezultate la competiţii în anul şcolar 2019/2020 și cadouri colegilor care pe parcursul anului școlar au ieșit în pensie.

F. R.