ŽIVOT NA SELU U 2021. GODINI – ŠTA ĆE OSTATI ZABELEŽENO U ARHIVI „ZRENJANINA”

Aktivni meštani dali zadatak nadležnima

Godinu za nama u zrenjaninskim selima obeležilo je mnoštvo tradiconalnih manifestacija, humanitarnih i ekoloških akcija meštana, peticija i protesta (zbog novih i starih problema). Time su ukazivali na ugrožavanje životne sredine i neodgovarajuću infrastrukturu. Prelistavanjem stranica rubrike Sela, podsećamo se koje teme su (bile) aktuelne u naseljenim mestima Zrenjanina tokom 2021. godine.

OBIČAJI, PETICIJE, KUĆE ZA MLADE
Seoske zajednice na teritoriji grada neumorno rade na očuvanju običaja koje prenose na mlađe generacije. U Perlezu i Elemiru Božić su obeležili konjanici koji su uz pesmu delili radost, čuvajući tradiciju. Ručno se sekla trska, organizovani su koncerti folklora, berba grožđa, likovne kolonije, pravljenje specijaliteta po starim receptima. Priređene su, između ostalog, „Rolatijada”, „Štrudlijada”, „Botoško opasuljivanje”, zatim „Paorska torba”, „Dani taraških roda”, „Dani Uroša Predića” i obeležavanje seoskih slava.
Uz pomoć podsticaja države za povratak mladih na selo, novi bračni parovi domove će stvoriti u Belom Blatu, Melencima, Elemiru, Aradcu i Perlezu. Kako bi se napravili bolji uslovi za porodice sa malom decom, u Botošu je otvorena vrtićka grupa, a u Čenti jaslice.
Protekle godine počela je i izrada dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže u Aradcu, Stajićevo se priprema za povezivanje na fekalnu kanalizaciju. Za kapitalne projekte na selima odvojeno je više od 28 miliona dinara (većinom iz samodoprinosa). Više od polovine usmereno je na nastavak izgradnje kanalizacije u Elemiru, Kleku i Lazarevu. Ipak, zbog višegodišnjeg čekanja na završetak mreže čitaoci iz Lazareva i Kleka obratili su nam se zbog problema koje imaju zbog izlivanja septičkih jama. Otuda su pisali peticije, a angažman će nastaviti i ove godine. U 2022. godini obezbeđena je upotrebna dozvola za fiskulturnu salu u Mihajlovu, a ostao je da se reši i dugogodišnji problem sa grejanjem koji ima škola u Čenti.
Meštani Banatskog Despotovca, između ostalog, ovu godinu pamtiće po velikom požaru koji je zahvatio Dom kulture. Takođe, prodato je i imanje „Banatski Despotovac”, nakon čega je otpušteno dosta zaposlenih.
Zbog rešenja Agencije za restituciju kojim se oduzima deo oranica Zemljoradničkoj zadruzi „Agro-Klek”, ugroženo je poslovanje jedne od najuspešnijih farmi muznih krava u Srbiji.

BORILI SE ZA KVALITETNIJI ŽIVOT
U toku leta Elemirci su imali problem sa vodovodnom mrežom. Zato je bilo najavljeno bušenje novog bunara. Meštani ovog sela protestvovali su zbog rute goveda ka pašnjacima. Dogovor je postignut usmeravanjem grla na atarski put.
U toku prošle godine u Tarašu je sa sajle otkačena skela koja je ratare prevozila do oranica na drugoj obali Tise. Uoči prolećnih radova poljoprivrednici su protestvovali, nakon čega su nadležni iznajmili brod tegljač da vuče skelu. Kormilarima nije bilo lako da nauče adekvatno njime da upravljaju, ali novo plovilo i kapetan opet su uspostavili saobraćaj preko Tise, potvrdili su u Mesnoj zajednici Taraš.
Zbog neprijatnih mirisa i, kako meštani tvrde, zagađenja kanala, tla, vode i vazduha protestvovalo se i u Perlezu zbog rada fabrike za reciklažu plastike „Feitiansuje”. Kako bi se ukazalo na ovaj problem u selu je održan i okrugli sto, skup o ekologiji i ekološki sastanak.
Zbog zatvaranja mosta na Tamišu između Orlovata i Tomaševca, krajem godine blokiran je železnički saobraćaj u znak protesta. Iako su nakon toga betonske barijere uklonjene, stručnjaci upozoravaju da zbog lošeg stanja most ne može da izdrži i drumski i železnički saobraćaj.
Velike promene najavljene u 2021. godini uticaće na dinamiku života meštana Ečke. Kompanija „Linglong” na parcelama u selu gradiće višespratnice. Ovom potezu prethodilo je povećanje dozvoljene spratnosti u mestu. Nezadovoljstvo Ečana izazvao je nacrt prostornog plana autoputa Beograd–Zrenjanin–Novi Sad. Zbog toga je pokrenuta peticija kojom se predlaže udaljavanje saobraćajnice od naseljenog mesta kako bi se izbegla eksproprijacija pojedinih delova kuća i imanja. Usmene garancije nadležnih da se neće ugroziti selo nisu im ulile nadu.J. Šormaz

J. Šormaz