(Zlo)upotreba vode

Piše: Dalibor Bubnjević

Danas su u Zrenjaninu svi eksperti za vodu! Štaviše, koriste je kao idealnu priliku da (po)kažu bunt. Nalet inspiracije je vidljiv u poslednjih godinu dana. Međutim, afera „fabrika vode“ ima malo dužu tradiciju. Pitam se gde su bili svi ti građanski aktivisti pre, na primer, dve godine. Tada je list „Zrenjanin“ pisao o brojnim pravno/tehnološkim izazovima koji su pratili navedeni projekat.
Najveći broj gore pomenutih je primao platice iz budžeta, ispijao kafice u centru ili, pak, na obodu grada. Nije ih interesovalo zašto je oteran nemački investitor, gde je završila prvoklasna bankarska garancija Konzorcijuma, da li je bivši direktor točio gorivo u kanistere itd.
Danas je situacija bitno drugačija! Politički protivnik je u (bez)izlaznoj situaciji, pa je to idealna prilika da se pokaže snaga vlastitog ega. Nejasno je zašto vladajuća koalicija direktnije ne stane uz gradonačelnika?! Na sebe je preuzeo političku odgovornost, iako nije ni ugovarao navedeni posao, niti bilo kakvih dodirnih tačaka sa tim ima.
S druge strane, najbolji način za razvejavanje sumnje oko fabrike vode jeste formiranje stručne komisije za prijem postrojenja. Opozicija je predložila izuzetno kvalitetne stručnjake, zašto ih ne pozvati?!
Performans ispred gradske kuće je duhovit i izaziva pozornost. Možda bi bilo bolje da su fantomi protest organizovali pred tužilaštvom, jer je u njihovim rukama „i nož i pogača“. Oni treba da utvrde ko je odgovoran za ovu zavrzlamu. Građanski aktivizam bi ih sigurno razmrdao i prekinuo zavet ćutanja.