ZNAČAJ SOS TELEFONA, STATISTIKA I KO POMAŽE ŽRTVAMA NASILJA

Pozivi mogu biti anonimni, podaci su poverljivi

Kuća, odnosno stan je najmanje bezbedno mesto za ženu, jer se tu nasilje najčešće događa (56,1 odsto). Na javnom mestu u 13,1 odsto slučajeva, dok sva ostala mesta čini 10,7 odsto, pokazuju podaci Mreže SOS Vojvodina

Prema podacima Mreže SOS Vojvodina o pruženim uslugama i klijentkinjama koje su im se obraćale, u periodu od 1. januara do novembra ove godine na broj SOS telefona Vojvodine upućeno je 1.036 poziva. Za podršku im se obratilo 1.177 žena, od toga 33,38 odsto prvi put.
Organizacije iz Mreže SOS Vojvodina pružile su ukupno 2.359 usluga (najviše psihosocijalnih – 61,25 odsto, socijalnih – 61,25 odsto, besplatnih pravnih 10 odsto. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, pokrenuto je 120 sudskih postupaka, a osam je okončano pravosnažnom presudom.
Njihova statistika kaže da najviše ima psihičkog nasilja (68,9 odsto), fizičkog nasilja (59), ekonomskog (18,6) i seksualnog nasilja (9,4). Kuća, odnosno stan je najmanje bezbedno mesto za ženu, jer se tu nasilje najčešće događa (56,1 odsto). Na javnom mestu u 13,1 odsto slučajeva, dok sva ostala mesta čini 10,7 odsto, pokazuju podaci Mreže SOS Vojvodina.

NASILJE SE DEŠAVA SVAKODNEVNO
– U 89,7 odsto slučajeva žena je poznavala nasilnika od ranije, a u 84,4 odsto slučajeva u pitanju je osoba muškog pola. Najčešće je to sadašnji supružnik ili vanbračni partner, potom bivši supružnik ili bivši vanbračni partner, dete, roditelj, a u 6,4 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva počinilac i žena nisu u srodstvu – ističe Mreža SOS Vojvodina.
Kako navode, u 40 odsto slučajeva nasilje se dešava svakodnevno, a u 15 procenata najmanje jednom nedeljno. Samo u 5,9 odsto slučajeva nasilje se desilo samo jednom. Stoga je veoma važno znati da uslugu SOS telefona pružaju žene i namenjena je ženama, ističe Radoslava Aralica, koordinatorka u Zrenjaninskom edukativnom centru (ZEC) – član Mreže SOS Vojvodina.
– Usluga SOS telefona je neophodna zato što žena može anonimno da se javi. Vodeći je princip poverljivosti – garantujemo ženi da njena priča neće ići dalje. Žene često imaju osećaj krivice za nasilje koje su preživele, preispituju sebe i smatraju da su negde pogrešile. To je poruka koju često dobijaju i od okruženja zbog i dalje prisutnih, duboko ukorenjenih predrasuda o rodnim ulogama. Mi šaljemo ženi poruku da je za nasilje isključivo i jedino odgovoran nasilnik, da žena nije kriva – objašnjava Radoslava Aralica.

TELEFONSKI RAZGOVOR
Naša sagovornica navodi da principi rada na SOS telefonu se u velikoj meri razlikuju od rada institucija koje su u obavezi da na svako saznanje o nasilju odreaguju i pokrenu odgovarajuće postupke. Takođe, SOS telefon je siguran prostor gde žena može slobodno da iznese svoj problem bez obaveze da nakon toga preduzme bilo kakve korake. Aralica naglašava da sve što žena iznese u razgovoru ne prosleđuju nijednoj instituciji.
– Žene mogu zvati kad god imaju potrebu za razgovorom i podrškom. Telefonski razgovor sa konsultantkinjama, koje su senzibilisane i obučene za pružanje podrške ženama sa iskustvom nasilja, omogućava žrtvama nasilja da iznesu svoja mišljenja, dileme, osećanja, informišu se o postupcima, nadležnostima institucija, svojim pravima i razmotre opcije koje imaju – kaže koordinatorka ZEC-a.
– Neosuđujući i podržavajući stav konsultantkinja im pomaže da prepoznaju da su izložene različitim oblicima nasilja, da nisu one krive za to što im se dešava, da je odgovornost na nasilniku što deluje osnažujuće na žene i podstiče ih da razmišljaju o načinima kako sebe da zaštite. Konsultantkinje slušaju žene, prate njihov ritam, veruju im, ne savetuju ih, niti pritiskaju da bilo šta učine ukoliko nisu spremne. One veruju da svaka žena može da proceni šta je najbolje za nju i kada je pravo vreme da preduzme neke korake u cilju izlaska iz nasilnog odnosa.
Projekat „Unapređenje usluga SOS telefona i pružanje efikasne pomoći ženama i devojčicama na teritoriji Grada Zrenjanina” podržao je UNDP u okviru njihovog šireg projekta „Integrisani odgovor na nasilje prema ženama i devojčicama u Srbiji II”.

  • BROJ SOS TELEFONA
    – Obučene konsultantkinje putem SOS telefona 023 581 350 i jedinstvenog SOS broja za Vojvodinu 0800 10 10 10, svakodnevno od 10 do 16 časova pružaju pomoć ženama koje su žrtve porodičnog i partnerskog nasilja – ističe Radoslava Aralica.

I. ISAKOV