ZNAČAJAN JUBILEJ: Četiri i po decenije Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”

Studentskom himnom „Gaudeamus igitur” počela je današnja akademija kojom je obeleženo 45 godina zrenjaninskog Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” Univerziteta u Novom Sadu. Voditelji svečanosti bili su studenti Una Marčeta i Borivoj Novaković. Gostima se obratila dekanka, prof. dr Dragica Radosav, Snežana Lakičević, NIS, Budimir Jovanović, ZREPOK, Milan Zečar, Društvo inženjera i tehničara… Dodeljene su i zahvalnice za uspešnu saradnju.

Diplome i priznanja su dobili najbolji studenti: Teodora Šešum, Snežana Živanov, Stefan Tadin, Milivoj Horvat, Nikola Protić, Marija Stankov, Jovan Radišić, Barbara Pruginić, Dragan Banović, Dejan Bajić, kao i inovatori i pronalazači Marija Nedić i Dejan Jevremov. Priznanja su im uručile dekanka, prof. dr Dragica Radosav i prodekanka dr Sanja Stanisavljev.

Akademiju i film o Mihajlu Pupinu pripremili su studenti. Rusku pesmu „Otadžbino moja” izveli su studenti prve i druge godine smera industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, mentor – Mila Đuričin, a Jesenjinovu pesmu Stefan Radu

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” Zrenjanin počeo je da radi kao Pedagoško-tehnički fakultet koji je osnovan 1974. godine, kao visokoobrazovna naučna organizacija za školovanje kadrova za politehničko obrazovanje i vaspitanje. Tokom 1979. godine Fakultet je proširio delatnost i na obrazovanje informatičara – profesora informatike. U periodu od 1983. godine započeto je obrazovanje nastavnika praktične nastave saobraćajne i metalske struke, a 1986. poneo je ime Mihajla Pupina. Fakultet je prva institucija u regionu koja je 1995. godine povezana na akademsku internet mrežu. Od 200. do 2005. počinje obrazovanje diplomiranih inženjera informatike, proizvodnog menadžmenta, tekstilnih inženjera za dizajn i projektovanje tekstila i odeće i i za poslovne informatike. U roku 2008. godine, Fakultet je akreditovan za naučlno-istraživački rad. Od 2009. godine u sklopu Bolonjskog procesa akredituje četiri nova studijska programa, a godinu dana kasnije još dva na master studijama i zajednički studijski program sa Fakultetom tehničkih naukaka u Novom Sadu (inženjerstvo zaštite životne sredine), dok su 2012. akreditovane doktorske studije inženjerski menadžment, a ove doktorske studije inženjerski menadžment. Od 2014, Fakultet je akreditovan za osam osnovnih studijskih programa, a 2015. i softversko inženjerstvo. Uspešan razvoj nastavljen je i u ovoj godini kada su akreditovane doktorske studije inženjerskog menadžmenta. Fakultet je i naučna institucija koja organizuje veliki broj međunarodnih skupova, a ima i veliki broj potpisanih sporazuma o saradnji, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, uz međunarodnu ramenu studenata i profesora.

M. Bečejac

Foto: Jovan Njegović Drndak