ZORAN PROTIĆ, NOVI DIREKTOR „ČISTOĆE I ZELENILA” PREDSTAVIO PLAN RADA PREDUZEĆA

Nastaviti poslovanje dobrim putem

O zatečenom stanju u preduzeću, predstojećim planovima, formiranju reciklažnog dvorišta, poskupljenju usluga, kao i upošljavanju radnika iz likvidiranih javnih preduzeća, za naše novine, po prvi put otkako je imenovan za generalnog direktora, govori Zoran Protić, prvi čovek Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”.
Protić je rođen 1975. godine, Tehnološki fakultet završio je u Novom Sadu i po struci je diplomirani inžinjer tehnologije (VII stepen). Na mesto direktora „Čistoće” došao je iz JKP „Vodovod i kanalizacija” gde je radio poslednjih 11 godina, prvo kao inženjer, a potom, od 2012. godine i kao tehnički direktor do prelaska u novo preduzeće.
Kakvo stanje je zatečeno u preduzeću, koji su prvi koraci koje ste preduzeli?
– „Čistoća” posluje dobro i preduzeće sam zatekao u stabilnom finansijskom stanju. Prvo što sam preduzeo je upoznavanje sa načinom poslovanja preduzeća i sa radom svake organizacione jedinice pojedinačno.
Da li ćete nastaviti za započetim projektima i šta će prvo biti realizovano?
– S obzirom da je od velikog značaja selektovanje određene vrste otpada, pre svega sa aspekta zaštite životne sredine, od izuzetne važnosti je takođe i formiranje sakupljačke mreže kao i izgradnja infrastrukture gde će se sakupljati sav otpad koji je moguće reciklirati. Reciklažna dvorišta predstavljaju posebno opremljena mesta za odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada, kao i opasni otpad, poput starih akumulatora, baterija, ambalaža od pesticida, boja, lakova, neonki, živinih termometara… Nakon usvajanja novog budžeta za 2018. godinu, kako na lokalnom, tako na republičkom nivou, nadamo se da će biti obezbeđeno dovoljno sredstava za završetak započetih radova u izgradnji reciklažnog dvorišta, a u interesu svih građana regije.
Koliko je radnika iz nekadašnje ZONE zaposleno u „Čistoći” i na kojim radnim mestima?
– Zaposleno je sedam radnika iz ZONE. Rade na mestima za naplatu potraživanja i jedan radnik na mestu izvršnog direktora koji je pre likvidacije ZONE radio kao direktor navedenog preduzeća.
Da li je „Čistoći” nešto pridodato u nadležnost od ovih transformisanih, odnosno likvidiranih preduzeća?
– „Čistoća” od januara meseca 2017. godine radi samostalno naplatu za komunalne usluge koje pruža. Pre je to radila ZONA. Od JP „Turistički centar” preuzeli smo poslove održavanja, a kod nas je uposleno i njihovih 11 radnika.
Šta će biti sa dugovanjima prema preduzeću od prošle godine i ovogodišnjim, kolika su dugovanja i da li ćete angažovati i izvršitelje?
– Gradskom odlukom grada Zrenjanina nama je povereno da vršimo naplatu potraživanja iz 2016. godine i s tim u vezi preduzećemo mere za naplatu potraživanja. Već smo pozvali korisnike usluge da se odazovu i sa preduzećem potpišu odgovarajući sporazum o reprogramu duga. Korisnici komunalne usluge radi potpisivanja sporazuma o reprogramu duga, treba da dođu u prostorije „Čistoće” koje se nalaze u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića br. 43, radnim danima u periodu od 7 do 15 časova.
Dug građana za uslugu iznošenja i deponovanja komunalnog otpada i čišćenje ulaza, za 2016. godinu ukupno iznosi oko 25 miliona dinara, dok dug privrednih subjekata za prošlu godinu iznosi oko 22 miliona dinara.

POSKUPLjENjE OD 1. JUNA
Da li će biti poskupljenja usluga do kraja godine?
– Što se tiče povećanja cena, odnosno komunalnih usluga, predvideli smo izmenom plana i programa poslovanja preduzeća za ovu godinu povećanje cene za uslugu iznošenja i deponovanja komunalnog otpada za 6 odsto (0,32 dinara po kvadratu) za domaćinstva. To je prvo povećanje cena nakon 4 godine, iz razloga što je prestankom aktivnosti JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata” Zrenjanin, trošak štampanja i slanja računa domaćinstvima, postao trošak našeg preduzeća. Nova cena se primenjuje od 1. juna 2017. godine, tako da će ona biti iskazana na junskom računu.

S. Vorkapić