ZRENJANINCI ĆE UBUDUĆE VIŠE IZDVAJATI ZA TAKSI USLUGE

U „prevoz” samo kad se mora!

Kako je prošle nedelje objavljeno u Službenom listu Grada Zrenjanina, od 1. februara poskupeo je taksi prevoz. Startna cena je sa 80 povećana na 90 dinara, a tarifa je skuplja za pet dinara po kilometru.
To znači da će oni koji su do nedavno izdvajali 130 dinara za vožnju od jednog kilometra, od ove nedelje plaćati 145, a za vožnju od dva kilometra izdvajaće se 200 dinara.
Dragan Vidaković, direktor i vlasnik „I-taksija” smatra da je korekcija cena minimalna i da samo prati rast minimalne cene rada i zarada u Srbiji.

POVEĆANjE U SKLADU SA KUPOVNOM MOĆI
– Poznato je da je zbog pandemije posao taksista pao na godišnjem nivou za 30 do 50 odsto, a da su pri tome troškovi vezani za epidemijsku situaciju znatno porasli: češće pranje i dezinfekcija vozila, uvođenje zaštitnih barijera i dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski. Povećan je i broj dana bolovanja radnika, manja produktivnost zbog smanjenog obima posla. Zbog svega napred iznetog, realan rast cena bi trebalo da bude i veći, ali su se i predlagači (taksi firme i udruženja), kao i za tu odluku nadležno Gradsko veće, odlučili za minimalnu korekciju imajući u vidu i sveopštu situaciju u našem društvu, a posebno kupovnu moć građana – naglašava Vidaković.
Sa novim cenama Zrenjanin će i dalje biti među gradovima koji imaju najnižu cenu taksi usluga, ali i sa kojom može zadržati dostignuti kvalitet taksi usluga koje su među najboljim u Srbiji.
– Sa novim cenama, prosečna vožnja od 2 kilometra će sa 180 poskupeti na 200 dinara, odnosno može se reći da će prosečna vožnja biti veća za dvadesetak dinara, što zaista ne bi trebalo da bude preveliko opterećenje za naše korisnike i iskreno se nadamo da će za ovo imati puno razumevanje – kaže naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, važno je istaći i to da se sve taksi firme i udruženja u gradu pridržavaju odluke Gradskog veća o minimalnim ekonomskim cenama usluga i voze po identičnom cenovniku, a na osnovu redovno i uredno baždarenih taksimetara što obezbeđuje sigurnost korisnika usluga, ali i lojalnu konkurenciju među taksi prevoznicima.

500 DINARA ZA ČEKANjE
Sugrađanka Lj.M. koja često koristi taksi prevoz kaže da joj poskupljenje ne odgovara.
– Radim za minimalac, imam troškove grejanja koje je valjda najskuplje u državi i druge dažbine. Sad treba deo odvojiti za taksi jer ga koristim barem dva do tri puta nedeljno. Vreme je hladno, ne mogu da idem biciklom na posao – iskrena je naša sugrađanka.
Na Žitnom trgu gde najčešće stoje taksisti susreli smo sugrađanina koji nam je preneo svoje utiske kada je čuo da su se cene promenile.
– Od sada ću u taksi samo kad moram! Skupo je zaista i to minimalno poskupljenje. Ne volim da koristim autobus, ne samo sada, zbog mera. Više volim da šetam i ne stanujem daleko od centra, ali kad idem na pijace i u nabavku moram prevozom. U buduće ću razmisliti – rekao je sugrađanin čije ime je poznato redakciji.
Zrenjaninci će iz budžeta izdvajati 500 dinara po času ako žele da ih taksista sačeka, a 20 dinara po prtljagu koji nose sa sobom.
M. Malbaški