ZRENJANINCI PAMTE VELIKOG NAUČNIKA I DOBROTVORA: Navršio se jedan vek od proglašenja Mihajla Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka

Izložba „100 godina od proglašenja Mihajla Idvorskog Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka” otrvorena je danas na Trgu slobode. Postavku su realizovala udruženja građana „Godina Pupina Zrenjanin” i „Zrenjaninska eksplorativa”, uz finansijsku podršku grada Zrenjanina.
Izložbu je otvorio Svetislav Zakić, direktor Doma kulture „Mihajlo Pupin” u Idvoru, koji je naveo da je veoma teško ispričati priču o Mihajlu Pupinu i nabrojati sve ono što je učinio za našu državu i tadašnju državu, koliko je činio za pojednice.
– Mi tu priču u Idvoru pokušavamo da prezentujemo na najbolji mogući način, da naši vodiči u sat vremena, koliko traju naše ture, ispričaju što više podataka o životu Pupina, sa naglaskom na tu njegovu humanost – kazao je on i pozvao zainteresovane da dođu u Idvor .
Istoričar Aleksandar Radlovački – „Zrenjaninska eksplorativa”, autor izložbe, kazao je da su za izradu izložbe najviše koristili arhivsku građu Istorijskog arhiva Zrenjanina, koji je 2014. godine, u „Godini Pupina” u Zrenjaninu, realizovao još jednu izložbu čiji je autor Filip Krčmar velikodušno ustupio deo izložbe, a što je i bila polazna osnova za ovu danas otvorenu izložbu. 

Izvor: Grad Zrenjanin

Foto Jovan Njegović Drndak

(Opširnije u štampanom izdanju)