ZRENjANINKA JELENA KESIĆ U FILMU „PORED MENE“

OD STUDENTSKE VEŽBE DO OZBILjNOG FILMA
Domaći film reditelja Stevana Filipovića „Pored mene“ , u kojem glumi mlada Zrenjaninka Jelena Kesić, osvojio je simpatije publike i medija. Kako je to živeti jedan dan bez mobilnih telefona, tema je filma. Profesorku istorije u gimnaziji napali su učenici, a snimak napada dospeo je na internet. Saznanje da je neko od učenika odgovoran za fizičko nasilje, navelo je profesorku da svim učenicima oduzme mobilne telefone, i zaključa ih u učionicu.
– Film govori o srednjoškolcima, a cilj je bio da se društveni problemi provuku kroz jedan razred. U odeljenju su napravljene grupe huligana, šterebera, fenserki, sportaša, čudaka. .. Snimanje je trajalo tri meseca, a pripreme godinu dana. Čak smo sedam dana imali radionicu u Sremskoj Kamenici, u kući Darka Šarića, gde smo i mi bili zaključani bez telefona. Mogli smo da se javimo samo roditeljima – ispričala je Jelena Kesić, koja je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi Mirjane Karanović.
Film „Pored mene“ jeste diplomski , međutim, do sada je već učestvovao na filmskom festivalu u Puli gde je osvojio Zlatnu arenu u međunarodnoj kategoriji, kao i nagradu mlade publike na Sarajevo Film Festvalu. Trenutno se prikazuje u bioskopima u Beogradu i Novom Sadu.
– U Srbiji ni na jednoj akademiji ne postoji gluma pred kamerom. Mirjana Karanović je htela da nam prenese i to znanje. Jer kada dobiješ da radiš pred kamerom, a nemaš prethodno iskustvo onda si potpuno zbunjen. I tako se naša studenteska vežba pretvorila u veleki film. Pojedinci su bili toliko hrabri da film porede i sa „Lajanjem na zvezde“ , mada ja ipak ne bih išla toliko daleko-iskrena je bila mlada glumica.
Ova mlada i talentovana glumica u filmu igra povučenu devojčicu Anu koja je sticajem okolnosti došla u Beograd, jer joj je mama bolesna. Krenula je u novu školu, a prvog dana u klupu je sela sa šteberom. U noći u kojoj ih profesorka zaključava, ona od straha počinje da priča sa drugim ljudima, i nalazi neko svoje društvo sa kojim provodi ostatak vremena. Naša sagovornica ne krije da lik Ane malo liči i na njene stvarne osobine.
– Lik koji tumačim spada u grupu čudaka. I donekle sam ja bila malo „čudna“ kada sam išla u srednju školu. Ljudima nije bilo shvatljivo da neko hoće da upiše glumu i da posle škole posećuje pozorište umesto kafića. Svi su hteli da budu pravnici, ekonomisti i doktori, a ja glumica- kazala je Jelena Kesić.
Naša sagovornica trenutno igra u tri predstave u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ (Čudovište, Don Žuan i Ledi), a kako nam je ispričala, bez obzira na sve čari filma, volela bi da ostane da radi na „daskama koje život znače“. Prema njenim rečima pozorište je življe, ostvaruje se kontakt sa publikom,čega na filmskom platnu, ipak, nema.
N. Zlatanov