IZLOŽBA U SALONU NARODNOG MUZEJA ZRENjANIN

„STARA META – NOVO ODSTOJANjE“

Oslikane žanr-scene meta nekada su se čuvale u kućama ljubitelja streljaštva kao trofeji ili na zidovima streljana a danas svedoče, uglavnom u muzejima, ne samo o prohujalim vremenima, već i o neobičnoj likovnosti. Na zidovima Salona Narodnog muzeja Zrenjanin je od prošlog petka, kada je otvorena izložba „Stara meta – novo odstojanje“, postavka koja nam dolazi iz Muzeja u Novom Sadu. Autor izložbe je Jovan Paunović, muzejski savetnik-istoričar, a postavka obuhvata streljačke spomen-mete nastale u 19. i početkom 20. veka, tokom zlatnih godina razvoja Streljačke družine u Novom Sadu.
– Mete su nekada slikane uljem na drvetu, platnu, a kasnije u tehnici oleografije – kaže Paunović. – Dok se u početku u drvene mete gađalo vazdušnim oružjem, mete oslikane na platnu i u tehnici oleografije, služile su kao trofej i nalazile su se u kućama strelaca ili na zidovima streljane. Nažalost, drvene mete su izgorele prilikom revolucionarnih zbivanja 1849. godine u Novom Sadu. Rađene su pod uticajem austrijske slikarske škole i dela su anonimnih slikara.
Izložba prati i razvoj streljaštva u Novom Sadu. Streljačka družina, ili Societas Jaculateria, prva sportska organizacija osnovana je 1790. godine u Novom Sadu. Od skromnog početka, u vreme gađanja puškom kremenjačom, razvijala se i jačala, stvarajući streljačku tradiciju u Novom Sadu. Prateći razvoj streljaštva u Evropi doživela je blistavu afirmaciju i u eri savremenog streljaštva, pa je ova sportska disciplina postala deo istorije Novog Sada.
Kako je istakla direktorka Muzeja Vojvodine Agneš Ozer, ovom izložbom se nastavlja dugogodišnja uspešna saradnja dve muzejske ustanove. Prema rečima direktora Narodnog muzeja Zrenjanin Vidaka Vukovića razlog što je ova postavka u Zrenjaninu jeste dugogodišnja tradicija streljaštva u našem gradu.
– Zrenjanin je danas poznat, osim po svom kulturnom nasleđu, i kao grad sporta – podseća muzejski savtenik Srđan Priljeva. –
Jedan od osnivača Međunarodnog olimpijskog komiteta Ferenc Kemenji je Zrenjaninac. Jedno od najstarijih sportskih udruženja Banata je Streljačka družina „Bečkerek 1825“ osnovana skoro pre dvesta godina, pokretač je razvoja streljaštva u Zrenjaninu. Postoji i danas stari običaj gađanja ćupova, još iz Habzburške monarhije. Postavka je u Zrenjaninu do 10. decembra.
B. Jajić