ZRENJANINSKI PREDUZETNICI PREVAZILAZE PREPREKE I KUJU PLANOVE

Veruju da će ova godina biti bolja od prethodne

U proteklom periodu privrednici su se suočili sa brojnim izazovima. Tek što su počeli da se oporavljaju od posledica pandemije, inflacija i problemi na tržištu zbog rata u Ukrajini zahtevali su od njih snalažljivost kako bi opstali. Ključ je, slažu se, u zadržavanju mušterija i pravljenju kompromisa. Veruju u to da će 2023. godinu obeležiti uspešna poslovna dostignuća.

OSLUŠKUJU ZAHTEVE
Godinu za nama ugostitelji opisuju kao period oporavka. Cilj im je bio da goste ponovo privuku u svoje lokale. U ovom trenutku najvažnije je da se isprati rast nabavnih cena i da se u isto vreme što manje koriguju one prodajne, smatra Goran Đorđević, vlasnik „Ultra kafea”.
Objašnjava da iz tog razloga ove godine neće moći mnogo da uloži u inovacije.Planira i da unapredi postojeću ponudu.
– Trudimo se da izađemo u susret zahtevima gostiju. Počeli smo da organizujemo svirke u objektima. Vikende smo podelili tako da je petkom u jednom lokalu živa muzika, a subotom u drugom. To je dovelo do dobrog odziva i pozitivnih komentara gostiju – objašnjava naš sagovornik.
Kako kaže, dodatni problem je i to što je na tržištu osetan manjak stručnog kadra.
– Maksimalno se trudimo da zadržimo sve zaposlene, uprkos tome što je trend da mladi ne ostaju dugo na jednom radnom mestu – primećuje ovaj ugostitelj.

SIROVINA IMA
Od udarca koje je poslovanje pretrpelo u toku pandemije, u protekloj godini oporavljale su se i zanatlije. Uprkos izazovima i smanjenom obimu posla, zlatara „Ormai” uspela je da zadrži sve zaposlene u prodavnicama i radionici, ističe vlasnik Laslo Ormai.
– Posao je krenuo nabolje, ali ga je potom ratni sukob opet unazadio. Osetno je da sugrađani sada imaju druge prioritete. U ovoj godini cilj nam je da održimo ovo što smo stvorili i da još unapredimo poslovanje – kaže naš sagovornik.
Dodaje da zbog toga redovno prate svetske trendove. Obilaze sajmove u Turskoj, Austriji i regionu, primenjuju nove tehnologije u svojoj radionici. Ormai ističe da nema problema pri nabavci sirovina, budući da se do materijala uvek može doći preko drugih radnji ili od fizičkih lica.

NEMA JEFTINIH AUTOMOBILA
Da prošla godina nije bila laka slaže se i Fjodor Ćirić, direktor prodaje automobila u „Ćirkomu”. Kako kaže, situacija u svetu reflektovala se na autoindustriju, zbog čega su u prvoj polovini godine imali mali deficit automobila.
– Firme su vozila kupovale kao i ranije. Međutim, bilo je evidentno da su fizička lica iz straha stala sa odlukama o nabavci. To se onda reflektovalo na naš servis koji je imao više posla oko popravki – objašnjava Ćirić.

Kako navodi, sada nema jeftinih automobila. U prvoj polovini prošle godine nova vozila drastično su poskupela, što je automatski dovelo da toga da je skočila i cena polovnjaka.
– Naša analiza pokazala je da su primanja stanovnika u gradu drastično porasla zbog čega ratu kredita ljudi lako podnose. Sugrađani najčešće kupuju automobile koji koštaju između 15 i 25 hiljada evra – kaže naš sagovornik.
Naglašava da je situacija sada stabilna i da u ovom momentu raspolažu ogromnim lagerom. Primećuje i da su kupci krenuli da se oporavljaju od strahova pandemije.
– Nadamo se i da će ukrajinska kriza brzo proći. Zato verujemo da će ova godina biti bolja od prethodne – zaključuje Ćirić.

J. Šormaz
Foto: Grad Zrenjanin