ZRENJANINSKI PRIVREDNICI OCENJUJU PROŠLU GODINU I PRIPREMAJU SE ZA NOVE IZAZOVE

Predstoji okršaj sa inflacijom

Privredna komora Srbije (PKS) nedavno je sprovela anketu o poslovnim aktivnostima privrednih subjekata u našoj zemlji. Istraživanje je obuhvatilo četvrti kvartal 2021. godine i očekivanja za prvi perod ove godine. U anketi je učestvovalo 1.571 privrednika i preduzetnika. O navedenim temama razgovarali smo sa lokalnim preduzetnicima, poslodavcima, vlasnicima malih i srednjih preduzeća.
Prethodna godina, kada se uvaže sve okolnosti, bila je dobra za „Petkus inženjering” i „Petkus proces kontrol” koji posluju u sastavu kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering). Pomenute firme već deceniju uspešno vodi Marko Umićević, diplomirani mašinski inženjer procesne tehnike. „Petkus inženjering” je nastao kao proizvod saradnje preduzeća „UM-ING”, na čijem je čelu Borislav Umićević i nemačke firme „PETKUS technologie GmbH”.

KORONA I DALJE „KVARI RAČUNE”
– Ostvarili smo dobar poslovni rezultat, ugovorili važne poslove za tekuću godinu i dodatno ojačali naš inženjerski tim. Konstantna saradnja sa nemačkim firmama se nastavlja. Osim zajedničkih projekata, sve je više potrebe za uslužnim projektovanjem postrojenja. Za mene je to najbolji dokaz da se naše znanje priznaje i van granica Srbije – ističe Marko Umićević.

Pandemija je, kako kaže, dovoljno veliki problem. Posledice su nedostatak materijala, neredovne isporuke i nestabilnost cena što dodatno otežava poslovanje.
– Uslovi prelaska granica, odnosno sva potrebna dokumenta za putovanja i rad u inostranstvu i dalje su problem, ali verujemo da se nazire kraj i tim nevoljama – rekao je naš sagovornik.
Steva Kočalka, vlasnik „Valora”, čije je poslovanje vezano isključivo za distribuciju pića kroz maloprodajni i veleprodajni lanac, kaže da je prošla godina bila vrlo promenjiva za poslovanje. Dodaje da su rast ili pad prometa posledično bili vezani za pandemiju i mere koje su se sprovodile.
– Rezultat na kraju godine, meren kroz prihode i dobit firme, je bolji od očekivanog što daje nadu da ćemo i ove godine raditi uspešno. Da li će tako biti i dalje, zavisi od dešavanja sa korona virusom. Tu je, nažalost, još jedan veliki problem koji se pojavio prošle, a pojačao ove godine, a to je rast cena i inflacija. Danas je to izazov na globalnom nivou, a bar mi u Srbiji znamo kakve razarajuće posledice po privredu i društvo ona ima – objasnio je Kočalka.

„BB TREJD” U ZNAKU JUBILEJA
Da se 2021. završila dobro iako se svet i dalje bori sa pandemijom, saglasn je i Darko Bjeloglav, direktor preduzeća „BB trejd” u čijem sastvu kao maloprodajni objekti posluju „Persu” marketi. Zadovoljan je postignutim rezultatima i rastom prometa od pet odsto. Osim toga, nastavljeno je širenje maloprodajne mreže, kao i povećanje broja zaposlenih.
– Svesni inflancije i poskupljenja, možemo reći da smo uspeli da prevaziđemo sve poteškoće i obezbedimo, pre svega, pravovremeno snabdevanje prodavnica. To je, svakako, bio veliki izazov. Poslednji kvartal 2021. godine obeležilo je otvaranje prvog premium marketa u beogradskom naselju Novi Dorćol. Kupcima u tom delu glavnog grada ponudili smo nov, drugačiji ugođaj kupovine, prenoseći im duh Vojvodine, kako u smislu ambijenta, tako i ponudom kvalitetnih lokalnih proizvoda. Za 2022. godinu imamo velike planove. To je naša jubilarna, 25. godina rada. Nastavićemo da širimo poslovanje u mestima u kojima do sada nismo bili prisutni. Cilj nam je i da širimo naš tim u kojem su kvalitetni i motivisani ljudi. Sada ih je više od 1.200 u celom lancu – istakao je Bjeloglav.

Prema njegovim rečima, planirano je povećanje zarada već početkom drugog kvartala. Cilj je da zaposlene učine još zadovoljnijima, a osim toga, dobro razvijeni sistem nagrađivanja radnike konstatno motiviše da budu još bolji.
– Zaposleni su nam na prvom mestu. Smatramo da međusobno poverenje i fer odnos rezultiraju dobrom poslovnom klimom i čine nas mestom poželjnim za rad. Nastavljamo i sa programima podrške zaposlenima, a to su: novčana pomoć za svako novorođeno dete, besplatan odmor na Tari o trošku kompanije, kao i mogućnosti edukacija i usavršavanja. Verujemo da će se od drugog kvartala ove godine i situacija sa pandemijom stabilizovati. Rezultati će, kao i uvek, zavisiti od nas samih, naše predanosti i posvećenosti – poručuje prvi čovek „BB trejda”.

Miroslava Malbaški

  • PUNE RUKE POSLA ZA 8. MART
    – Kraj poslednjeg tromesečja prethodne godine je period u godini kada u našem poslu imamo zadovoljavajući promet – ocenjuje Zorica Gergurić, vlasnica cvećare „Flora art” – To je vreme slava, darivanja, dekorisanja kuća i stanova povodom novogodišnjih i božićnih praznika.
    Korona je još uvek aktuelna, ali smo naučili da živimo po njenim pravilima. Iako promet nije kao ranijih godina, naša sagovornica primećuje da je prošla, u odnosu na 2020. godinu, ipak mnogo bolja.- Januar je vreme slava, u februaru se praznovao dan zaljubljenih. Mnogi sugrađani su darivali svojim damama cveće. Sada nas očekuje 8. mart, dan kada cvećari imaju najviše posla. Pripremamo aranžmane, nabavljamo onoliko robe koliko Zrenjaninci traže, trudimo se da udovoljimo svačijem ukusu i nadamo se da će se trend poklanjanja cveća nastaviti. Kako se normalizuje stanje u svetu, tako se i kod nas polako primećuje poboljšanje u poslovanju – zaključuje Zorica Gergurić.