ZRENJANINSKI SOCIJALNI FORUM: Obuka stanara o komunalnim problemima

Jedan od glavnih razloga nerešavanja komunalnih problema u Zrenjaninu je slaba zainteresovanost građana da se sami angažuju. Ispravnu pijaću vodu, komunalnu infrastrukturu i kvalitetno daljinsko grejanje po pristupačnoj ceni nikad nećemo dobiti ukoliko odlučivanje o tome prepustimo samo političarima.

Tim povodom Zrenjaninski socijalni forum organizuje obuku stanara koji će obavljati Goran Markov, dipl. pravnik i Miroslav Samardžić, politikolog. Skup će biti održan u petak, 31. januara u „Klubu Dositej” koji se nalazi u zgradi Lesnine. Početak je u 19 sati, pristup je slobodan.

Učesnicima će beplatno biti podeljen Vodič za neposredno učestvovanje građana u poslovima lokalne samouprave koji je izradio ZSF.

– Demokratija je nezamisliva bez aktivnog učestvovanja građana u procesima donošenja odluka i u radu političkih institucija. Ustav garantuje to pravo na svim nivoima vlasti. Kako bi pomogao sugrađanima da ostvare svoja prava na participaciju Zrenjaninski socijalni forum organizuje obuku građana za neposredno učestvovanje u poslovima lokalne samouprave u Gradu Zrenjaninu. U toku obuke biće prikazani mehanizmi preko kojih naši sugrađani mogu uticati na donošenje po njih važnih odluka: kako može da se pokrene građanska inicijativa, peticija, organizuje zbor građna ili referendum. Posebna pažnja biće posvećena mesnoj samoupravi, koje su nadležnosti mesnih zajednica, kako se bira savet mesne zajednice i sl – navodi se u saopštenju ZSF-a.

Obuka se obavlja u okviru projekta Građanski aktivizam u Zrenjaninu koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.