ZRENJANINSKI SOCIJALNI FORUM: Obuka za građansku participaciju

Demokratija je nezamisliva bez aktivnog učestvovanja građana u procesima donošenja odluka i u radu političkih institucija. Ustav garantuje to pravo na svim nivoima vlasti. Kako bi pomogao sugrađanima da ostvare svoja prava na participaciju Zrenjaninski socijalni forum organizuje obuku građana za neposredno učestvovanje u poslovima lokalne samourave u Gradu Zrenjaninu. Skup će biti održan u ponedeljak, 23. decembra u sali mesnih zajednica na Bagljašu. Početak je u 19 sati, ulaz je slobodan. Obučavaće Goran Markov, dipl. pravnik i Miroslav Samardžić, politikolog.

– U toku obuke biće prikazani mehanizmi preko kojih naši sugrađani koji nisu profesionalni političari mogu uticati na donošenje po njih važnih odluka: kako može da se pokrene građanska inicijativa, peticija, organizuje zbor građna i referndum. Posebna pažnja biće posvećena mesnoj samoupravi, koje su nadležnosti mesnih zajednica, kako se bira savet mesne zajednice i sl.

Obuka se vrši u okviru projketa Građanski aktivizam u Zrenjaninu koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija – navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma