ZRENJANINSKIM LEKARIMA URUČENA GODIŠNJA PRIZNANJA

Jedanaestoro najboljih

Podružnica lekara je i ove godine dodelila nagrade. Reč je o priznanjima Društva lekara Vojvodine za prethodnu godinu. Među laureatima su i zrenjaninski doktori čija požrtvovanost nije prošla nezapaženo.
Pri izboru cenio se dugogodišnji trud, rad sa pacijentima, kolegijalnost, kao i doprinos Podružnici, istakla je dr Sofija Lugonja, nova predsednica ovog udruženja.
Najveće priznanje dobila je dr Biljana Todorić za dugogodišnji predan angažman u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Osim nje, zahvalnice su dobili dr Vladimir Arbutinov, dr Cvetanka Bubalo, dr Olga Vukajlović, dr Milan Kukić, dr stomatologije Aleksandar Markov i dr Klara Harmati. Diploma je otišla u ruke Tivadaru Sakalu, doktoru stomatologije.

KRUNA U KARIJERI
– Ova nagrada me čini izuzetno ponosnom i srećnom jer je došla kao kruna mog dugogodišnjeg rada. Pre svega smatram da ova oblast treba da bude u centru strategije zdravstvenog sistema. Samo uz ranu intervenciju, promociju zdravlja, rano otkrivanje bolesti, pravovremeno lečenje i fizikalnu terapiju možemo zadovoljiti potrebe čitave zajednice – rekla je doktorka Todorić.
Ona je rodom iz Međe, i ceo svoj radni vek provela je u opštini Žitište. Iza nje je više od trideset godina bogatog radnog iskustva.
– Verujem da sam za ovo vreme sa mnogima od vas prošla kroz teške periode inflacije, sankcija, ratova, nestašice lekova, epidemija. I pored toga ostala ljubav prema poslu i nada u bolje sutra. To je pomoglo da zajedno prebrodimo sve probleme i ostanemo u struci – rekla je ona.
Todorić je ovim putem istakla da nam još uvek predstoji rešavanje aktuelnih problema, kao što je nedostatak lekara u naseljenim mestima. To je dovelo do toga da se angažuju i penzioneri. U ispomoć im dolaze i kolege iz Hitne pomoći Zrenjanina.
– Naša opština je mala i treba pokriti 24 sata lečenja stanovništva, naročito u selima koja su dosta udaljena od samog centra. To su zaista nadljudski napori – ističe laureatkinja.

Pored toga, administrativni poslovi koji su nametnuti lekarima prete da zdravstvene stručnjake pretvore u ekonomski odgovorne radnike u zaštiti budžeta, što dodatno otežava posao, smatra doktorka.

PEČAT DOSADAŠNJEG RADA
Plakete je dobilo još troje zdravstvenih stručnjaka: dr Jasmina Sekulić, dr Milana Rakita i dr Igor Damjan.
– Znamo da medicina predstavlja trud, rad i odricanje. Ja sam veoma srećna i zahvalna na priznanju koje mi je dodeljeno. Mislim da je to neki pečat mog doprinosa struci. Medicina nije samo završiti fakultet, već jedno ozbiljno zanimanje kojim se mi bavimo – rekla je dr Rakita.
Svečanost je priređena u Hotelu „Vojvodina” gde je nakon nje održano i stručno predavanje. Cilj ove edukacije bio je uočavanje prvih znakova nepravilnosti u razvoju deteta. O temi je govorila dr Vladislava Stejin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Ona je i potpredsednica Društva lekara Vojvodine koja se već četrdeset godina bavi rastom i razvojem dece.

A. Ilijev