ZREPOK: Kršićemo  Zakon o privrednim komorama ako on bude sproveden u 2017. godini

Zrenjaninski privrednici najavili su danas da će kršiti propise ukoliko novi Zakon o privrednim komorama bude sprovođen od 1. januara. Prema tom zakonu, članstvo u Privrednoj komori Srbije biće obavezno za sve privrednike. Dalje, taj zakon daje ovlašćenje skupštini sadašnje privredne komore da samostalno donese odluku o načinu određivanja i visini članarine, što je ona nedavno i učinila.

rsz_zrepok_kocalka rsz_zrepok3

– Visina komorskog doprinosa je određena isključivo na bazi bruto godišnjih prihoda privrednih subjekata, i to nesrazmerno, ne uvažavajući realno njihovu finansijsku sposobnost da nose ovo opterećenje. U istu ravan stavljene su firme sa prihodom od 2,5 milijardi dinara i stotinak zaposlenih i  firme koje imaju više desetina milijardi godišnjeg prihoda i nekoliko hiljada zaposlenih. Komorskim doprinosom je obuhvaćeno 26 hiljada od oko 104 hiljade registrovanih privrednih subjekata. Projektovani budžet Privredne komore je četiri puta veći od dosadašnjeg, tako da je jasno da se ne radi ni o kakvom rasterećenju, već naprotiv, o dodatnom, ne malom, opterećenju privrede – zaključio je predsednik Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) Steva Kočalka, a njegov stav podržali su Dragoljub Bjeloglav, Dragan Vidaković i Budimir Jovanović.

rsz_zrepok_bjeloglav rsz_zrepok_vidakovic

– Ovakav zakon je protivustavan, jer se Ustavom Republike Srbije dozvoljava preduzetnicima da sami izaberu u koja udruženja i organizacije će se učlaniti.  Smatramo da privrednici sami mogu najbolje da prepoznaju i sopstvene i zajedničke interese i da oni samostalno treba da odlučuju da li će biti članovi i kojih organizacija i udruženja – rekao je Jovanović, čelni čovek „Jovanović grupe“.

rsz_zrepok2 rsz_zrepok_jovanovic

Oni su napomenuli i da ovakav sistem favorizuje velike kompanije, i to uglavnom strane, sa velikim prihodima (preko 12 milijardi godišnje), velikim brojem zaposlenih i velikom dobiti, na račun najzdravijeg dela srpske privrede, pre svega srednjih privrednih subjekata sa prihodima od jedne do 10 milijardi dinara na godišnjem nivou, koji su uglavnom u vlasništvu srpskih državljana i koji su u razvojnom ciklusu.

S.K.