NAJAVE DOGAĐAJA

„SLOBODNA ZONA”
U Kulturnom centru Zrenjanina je u toku Filmski festival „Slobodna zona” koji traje do 11. maja. Na programu je osam najboljih filmova sa 12. festivalskog programa, održanog od 10 do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora Festivala. Najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o „postanju” interneta – „Čujte i počujte”, biće prikazan u sredu, 26. aprila. U četvrtak, 27. aprila – „Beskrajna poezija”. Projekcije su u maloj sali od 20 časova. Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA
Izložba radova akademske slikarke Silvie Kovjenić – „Kvadrat – merna jedinica za zamišljenu površinu između” biće otvorena u petak, 21. aprila, u 19 časova, u Kulturnom centru. Izlagala je na 40 grupnih i na 12 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu:www.kczr.org

PROMOCIJA ROMANA
„Kroz prstohvat cimeta” je roman Aleksandre Mihajlović, čija je promocija u utorak, 25. aprila, u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra. Govoriće autorka i Vanja Jekić – kritičarka. Moderatorka je Anja Ivačković, profesorka španskog jezika i književnosti. Roman prati, paralelno dve priče kroz ispovedi četiri junaka. Jedna je savremena o dva blizanačka para, a druga dinastička – iz poslednje decenije dinastije Obrenović ispričana kroz pisma „najlepše evropske kraljice” toga vremena, „kraljice od rudnika”, Natalije Obrenović.

„KRCKO ORAŠČIĆ”
Baletska predstava „Krcko Oraščić” Baletskog studija „Stejdž” biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra u ponedeljak, 24. aprila, u 9.30 časova. Ulaznica je 150 dinara.

„UOBRAŽENI BOLESNIK”
Kulturni centar organizuje u petak, 26. aprila, odlazak na predstavu „Uobraženi bolesnik” u JDP – Beograd. Režiser je Jagoš Marković. Igraju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić… Polazak je u 16.30 časova ispred Kulturnog centra. Cena je 1.600 dinara.

BIOSKOP
U Bioskopu „Sinema” KCZR, u petak, subotu i nedelju, 21, 21. i 23. aprila, od 16 i 18 časova, prikazuje se crtani film „Mali šef”, a od 20 časova „Paklene ulice”.

TRIBINA
„Tržište i javna dobra” tema je tribine Zrenjaninskog socijalnog foruma koja će biti održana u ponedeljak, 24. aprila u 18 sati u Maloj sali Kulturnog centra. Učestvuju dr Đokica Jovanović, sociolog i aktivista Udruženja stanara iz Niša, Dušan Kokot, sindikalni aktivista i predsednik Udruženja potrošača „Begej” iz Zrenjanina i Miroslav Samardžić, politikolog i aktivista ZSF.

POZORIŠTE
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, u subota, 22. aprila, u 20 časova biće odigrana predstava „Ana Frank” – prema „Dnevniku Ane Frank”, u režiji V. Ilića, Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca, povodom Dana sećanja na žrtve holokausta.
Na Sceni „Todor Manojlović”, u četvrtak, 20. aprila, u 20 časova na programu je predstava „Ne mo’š pobeć’ od nedelje. Na Lutkarskoj sceni je u subotu, 22. aprila, u 10 časova, „Plavi Petar”, a u nedelju, 23. aprila, u 18 časova, „Kuća brojeva”.

KNjIGE
Promocija dve knjige pesama Milana B.Stojakovića „Pod svodom” i „Strepnja i poruke” biće u MZ „Veljko Vlahović”,u petak, 21. aprila, u 19 sati. Govoriće Spasoje Grahovac, književnik.
U muzičkom programu učestvuju Vladimir Nikolić – klavir i Vladimir Grubanov – vokalni solista. Organizatori su „Bagljaškult” i MZ.

IZLOŽBA
U Kaštelu Ečka, u sredu, 26. aprila, u 19 časova, biće otvorena prva samostalna izložba Žileta Kočiševića, multikulturalnog umetnika, koji slika, piše pesme, svira gitaru… Organizator je Udruženje građana „Ečka”, u saradnji sa Kaštelom Ečka.

DRAMSKI STUDIO
U prostorijama Mesne zajednice „Veljko Vlahović” 22. aprila počinje da radi Dramski studio. Voditelj je reditelj Dušan Mamula.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje predavanje „Sirova hrana – put ka višim vibracijama”, u ponedeljak, 24. aprila, u 18 časova.
Predavač je Aleksandar Berberski.