ZRENjANINSKI „URBAN FORUM” OSMISLIO JE KAKO INDUSTRIJSKO NASLEĐE GRADA MOŽE DA BUDE U FUNKCIJI RAZVOJA TURIZMA

Muzej piva niče u varioni nekadašnje Pivare

11 - C etiketa

11 - D proizvodi pivare

Na obali Begeja, uz Pivnicu „Četir` konja debela”, tamo gde je nekada bila variona zrenjaninske Fabrike piva, biće otvoren Muzej piva. Najavljeno je da će rekonstrukcija prostora biti 2018. godine, ali po svemu sudeći, već za predostojeće „Dane piva” (poslednje nedelje avgusta) Muzej će moći da otvori vrata posetiocima. Tako će bar industrijsko nasleđe svedočiti da je na pomenutom mestu, još od 1745. godine, bila „Pivara”. I mašine su radile tokom svih ratova, sve do 2006. godine, a čuveno zrenjaninsko pivo dobijalo je medalje za kvalitet po sajmovima i izložbama širom Jugoslavije, regiona i Evrope.
Inicijativa za osnivanje Muzeja piva potekla je od zrenjaninskog „Urban foruma”.
– Napravili smo projekat koji je Grad podržao i članovi „Foruma” su zajedno sa prijateljima, krenuli da raščiste varionu – kaže Vojslav Cvejić, predsednik „Urban foruma”, koji je donedavno radio u Gradskom narodnom muzeju, a u međuvremenu je prešao u Turističku organizaciju Zrenjanin (TO).
– Sada je sve u rukama Turističke organizacije i lokalne samouprave. U prvoj fazi rekonstrukcije završeni su građevinski radovi, obnovljena fasada i zamenjena stakla. Sanirali smo dva nivoa, a predstoji i obnova još dva. Sačuvali smo stare mašine za proizvodnju koje će biti u postavci izložbenog dela Muzeja piva.
Od početka ovaj projekt podržava i Dragan Odadžić, zakupac zrenjaninske pivnice „Četir` konja debela”, gde je nedavno odigrana i predstava posvećena porodici Dunđerski. A priča o Dunđerskima će biti i jedna od atrakcija budućeg pivskog turizma.
Pre otvaranja Muzeja valja prikupiti i sve neophodne dozvole, u prvom redu one koje su garancija za bezbednost budućih posetilaca. Kako objašnjava Jaroslav Stevanov, menadžer turnizma u TO Zrenjanin, površina budućeg zrenjaninskog Muzeja piva, inače trećeg takve vrste u Vojvodini, biće oko 400 kvadratnih metara. U njemu će, osim mašina, biti izložen i obiman arhivski materijal o nekadašnjoj slavi Zrenjaninske industrije piva, to su knjige, novinski članci, fabrička dokumentacija, medalje, diplome, flaše, etikete, krigle, čaše…
Tokom prve faze radova Grad je uložio 584.000 dinara. Drugoj fazi je prethodila konkursna dokumentacija za dobijanje sredstava i Turistička organizacija Zrenjanin, kao što i priliči, nastavlja da vodi ovaj posao.
Otvaranjem Muzeja piva, kako ističe direktor TO Zrenjanin Zoran Ljubotina, biće znatno upotpunjena turistička ponuda, a u saradnji sa Gradom i nadležnim institucijama, u pripremi su i drugi projekti čijom realizacijom se otvaraju mogućnosti za dolazak što više turista.
Kako najavljuje Vojislav Cvejić, tokom sledeće dve godine u Zrenjaninu bi trebalo da počne i proizvodnja piva, doduše u manjoj količini. Naš grad će biti, kako kaže, uz sve ostale turističke atrakcije, i grad pivskog turizma.
Kao stanovnica Zrenjanina, ali i kao potpredsednica „Urban foruma”, vaša reporterka, zaista, u to veruje.

„PUTEVI PIVA”
– Grad Zrenjanin i Turistička organizacija planiraju da organizuju rutu „Putevi piva”.
Uz Muzej piva, to bi trebalo da bude projekat koji će iz temelja unaprediti turističku ponudu Zrenjanina.

POVEZIVANjE MUZEJA
Kompanija Karlsberg je Muzej piva u Čelarevu završila za dve godine. U Pančevu postoji Muzej pivarstva „Đorđe Vajfert”. Kako ističe Cvejić, plan je da se, kada Zrenjanin otvori vrata posetiocima, ova tri muzeja povežu.

DUNĐERSKI
Punionicu piva, koja je ubrzo postala Fabrika piva, osnovao je Sebastijan Krajcajzen. Iako je često menjala vlasnika, izgled starog pivarskog kompleksa ostao je isti sve do 1878. godine, kada ga je tadašnji vlasnik rekonstruisao. Pivaru je kupio Lazar Dunđerski, 1891. godine. U vlasništvu porodice Dunđerski Pivara je ostala sve do 1945. godine.
PRIVATIZACIJA UGASILA PROIZVODNjU
Pivara je privatizovana 2003. godine, a jula 2010. godine uveden je stečajni postupak. Nekoliko puta potom bilo je pokušaja prodaje firme kao pravnog lica, a 2014. je odlučeno da se imovina prodaje po celinama. Poslednji u nizu oglasa za prodaju imovine, odnosno opreme, zaliha i zemljišta, objavljen je 10. februara. 2017. godine.
BRANKA JAJIĆ