31 év után Tordán az elmúlt hétvége ismét a népzene és néptánc jegyében zajlott 

Lezajlott Tordán a jubiláris Durindó és Gyöngyösbokréta
A múlt szombaton illetve vasárnap Torda volt a vajdasági művelődési élet központja, ugyanis 1985. után ismét ez a település volt a házigazdája a vajdasági magyarság népzene és néptánc seregszemléjének.
A szombaton lezajlott Durindót két helyszínen tartották meg. Az egyik a Tordai művelődési otthon nagyterme, míg a másik helyszín a helybeli Vadászotthon volt. A művelődési otthonban megtartott ünnepélyes megnyitó a Himnusz közös éneklésével vette kezdetét, majd Dobai János Torda polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket. Mgr. Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta a rendezvény jelentőségét, majd Szabó Gabriella a fesztiváltanács elnöke hivatalosan is megnyitotta a jubiláris 40. Durindót. Az idei rendezvényen több mint száz népzenei csoport mutatkozott be.
Vasárnap a Gyöngyösbokréta a helybeli Nepomuki Szent János templomban a fesztivál zászlajának a megáldásával vette kezdetét, majd ezt követte a hagyományos felvonulás. A Fesztiváltanács az időjárási körülményekre való tekintettel, az esemény helyszínét a sportpályán felállított szabadtéri színpad helyett a művelődési otthon nagytermébe helyezte át. A rendezvény kezdetén Hevesi Tibor operaénekes énekelte el a Himnuszt, majd Dobai János köszöntötte a rendezvény vendégeit és résztvevőit. Dudás Károly a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke felszólalásában a rendezvény összetartó erejéről szólt. A Durindóhoz hasonlóan a Gyöngyösbokrétát is Szabó Gabriella a Fesztiváltanács elnöke nyitotta meg. Midkét rendezvény résztvevőit levélben kösözntötte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.
Az idei seregszemlén 32 tánccsoport vett részt. A műsor végén Szabó Gabriella a Fesztiváltanács elnöke átadta a fesztivál zászlóját a következő házigazda Bácskossuthfalva képviselőjének, Gogolyák Gabriellának a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ elnöknőjének.