5. oktobar – karneval izgubljenih nadanja

Piše: Dalibor Bubnjević

Ovih dana Srbija se prisetila „plišane revolucije“ koja je obeležila početak jeseni 2000. godine. Šesnaest godina je dovoljna vremenska distanca da bi se objektivno analizirali i ocenili društveni trendovi.
Tog 5. oktobra 2000. godine je Ivan Francuski (SPS) funkciju predsednika Skupštine opštine Zrenjanin ustupio Milanu Čežeku (LSV). Čežek je, po isteku mandata u Izvršnom veću Vojvodine, uhlebljenje našao u trivijalnom pokrajinskom fondu za evropske poslove. S druge strane, Francuski je ostao veran lokalu, pa je postao direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.
Predsednik tzv. gradske vlade je 2000. godine bio Goran Knežević. Potom beleži uspešnu političku karijeru – od gradonačelnika do ministra (poljo)privrede. Čežekovi zamenici danas su u drugom planu. Borislav Gađanski je ostao veran Demokratskoj stranci Srbije, dok je Laslo Fuks do nedavno bio direktor Gradske stambene agencije.
Dušanu Juvaninu, nekadašnjoj perjanici „Otpora“, otupela je revolucionarna oštrica i pažnju je usmerio ka značkama i razglednicama. Utihnula je i nekadšnja predsednica Anketnog odbora za borbu protiv korupcije (Jelena Dragić Turinski).
Da život režira najbolje romane, potvrđuje činjenica da su danas Laslo Fuks i Branko Stojanović (nekadašnji načelnik saobraćajne policije) bliski prijatelji. Očito ih je razmimoilaženje stavova na barikadi u Čenti zbližilo!