NOVI MENADžMENT ZRENjANINSKE BOLNICE PREDSTAVLjEN JAVNOSTI

Nerad ne smemo da nagrađujemo, a rad moramo da platimo
Na čelu Opšte bolnice „Đorđe Joanović” od nedavno je dr Jovan Sekulić, specijalista ortopedije sa traumatologijom. Dr Sekulić je na funkciji v.d. direktora od kada je dr Gordana Kozlovački podnela ostavku. Predstavio se javnosti prošlog petka, 30. oktobra, na konferenciji za novinare održanoj u Bolnici, zajedno sa timom koji je izabrao.
U novom menadžmentu zrenjaninske Bolnice pomoćnik direktora za medicinske poslove, obrazovanje i naučno-
istraživački rad je dr Vladimir Arbutinov, specijalista ortopedije sa traumatologijom, pomoćnik direktora za organizaciju, koordinaciju i nemedicinske poslove Srđan Kalnak, i glavna sestra Andrijana Santovac.
– Kadrovske izmene na čelu Bolnice usledile su kao logička posledica političkih promena – podseća dr Sekulić. – Nije lako, ali smo znali u šta se upuštamo i računamo na pomoć lokalne samouprave, Pokrajine i nadležnog republičkog ministarstva. Zajedno možemo da rešimo nagomilane probleme koje smo nasledili. Trenutno skeniramo situaciju koja u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije nimalo ružičasta. Jer, kada se skine fasada koja je bila lepa, nailazi se na nešto što je veoma loše, i to u svim segmentima. Nasledili smo dug koji je između pet i šest miliona evra.
Dr Sekulić posebno ističe da predstoji reorganizacija gotovo svih službi pošto smatra da dosadašnja nije donosila neophodne rezultate.
– Zatekli smo unutrašnju organizaciju koja je neprimerena našim uslovima, što je u prethodnom periodu dovelo i do loših međuljudskih odnosa – kaže dr Sekulić. – Očekuje nas reorganizacija Bolnice, sistematizacija i racionalizacija, što će za posledicu imati ukidanje mnogih bespotrebnih šefovskih mesta. Nerad ne smemo da nagrađujemo, a rad moramo da platimo – konstatovao je Sekulić i napomenuo da ne želi nikoga pojedinačno zbog toga da proziva.
Kako je informisano, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” već rade na osnovu programa koji nalaže da izabrani lekar u Domu zdravlja zakazuje preglede kod lekara specijalista, dok su do sada najviše problema oko ovoga imali pacijenti koji su sami morali da zakazuju.
– Na samom smo početku ostvarivanja ovog programa koji će, kako očekujemo, biti u korist pacijenata, doneće više reda i povećati efikasnost – obrazlaže dr Arbutinov. – Za sada je novi program uveden na odeljenjima radiologije, infektologije, dermatovenerologije i na internom odeljenju. Uskoro će on biti primenjen i na svim drugim odeljenjima i veoma brzo će na ovaj način funkcionisati cela Bolnica.
Upravo početak drugačije prakse u ovoj oblasti može možda da dovede i do pojedinih neusklađenosti.
– Potrebna je sinhronizacija svih nas koji učestvujemo u primeni ovog novog programa i molimo pacijente da shvate da smo na samom početku – kaže Srđan Kalnak, koga bije glas da u poslu insistira na preciznosti, kvalitetu i efikasnosti. – Potrudićemo se da cela Bolnica što pre bude u ovom sistemu i siguran sam da rezultati neće izostati.
Kako naglašava glavna sestra Andrijana Santovac, važno ja da budu zadovoljni i pacijenti i zaposleni. Da svako radi svoj posao najbolje što može.
B. Jajić

2-1-novi-menadzment