KRAJIŠNIK: U kotlićima se kuvao bosanski lonac

Dan Krajišnikа obeležen je u subotu nizom različitih dešavanja. Tokom vikenda održana je likovna kolonija, bili su gosti iz Drvara … Najinteresantnija manifestacija bila je „Bosanski lonac” koju je organizovala Asocijacija žena iz ovog mesta, treća po redu. U spremanju ovog tradicionalnog jela od kupusa nadmetalo se 10 ekipa.

Sve ekipe su obaveštene o propozicijama takmičenja, odnosno da se tokom pripreme bosanskog lonca ne smeju da koriste začini, osim soli. Zatim, moraju da imaju tri vrste svinjskog suvog mesa. Obavezni sastojci su slanina, deo kolenice i rebarca. Ono što je jako bitno, jeste i da zaprška od brašna ne dolazi u obzir – rekla nam je Mirjana Umićević, predsednica Asocijacije žena Krajišnik.

Za goste je bio priređen tradicionalni doček, uz pogaču i so. Domaćini su pripremili bosanski lonac za više od 120 ljudi, od 80 kilograma kupusa i 25 kilograma mesa.

U žiriju koji je ocenjivao jela, bili su Miloš Studen,Verica Studen i Dragica Kovačević iz Krajišnika i Nikola Batričević iz Banatskog Višnjićeva. Prvo mesto osvojilo je Udruženje žena Rusko Selo, druge su „Livađanke“ iz Aleksandrova, dok je trećem mestu Udruženje žena „Đurđevak“ iz Neuzine

Bio je organizovan i etno-bazar. Svi koji su izložili svoje ručne radova na štandovima dobili su simboličan poklon. Prvu nagradu za najlepši štand je zaslužilo Udruženje iz Ruskog sela.

M. Bečejac