Institutul de Cultură al Românilor din Voividina a sărbătorit

10 ani de activitate culturală, științifică și editorială

Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina în perioada 20-23 noiembrie cu prilejul 10 de ani de activitate a organizat o serie de evenimente speciale, manifestări artistice, editoriale, culturale și științifice. Festivitățile de marcare a jubileului au început cu expoziția pictorilor academici Viorel Flora, Ionel Popovici și Emil Sfera. Miercuri a fost inaugurată expoziția artiștilor tineri, „Împreună cu pictura” organizată de cele 5 institute de cultură a maghiarilor, slovacilor, românilor, rutenilor și croaților. Lansarea celor mai inportante cărți ale editurii ICVR și expoziția celor 100 de cărți apărute la Editura ICVR în decursul celor 10 ani sa desfășurat joi la sediul acestei instituți.
Ședința festivă a avut loc vineri, 23 noiembrie şi a fost organizată în Sala Baroc a Primăriei Municipiului Zrenianin, prezentând bogata activitate culturală, științifică, de cercetare și editorială a acestei instituții. La această manifestare au luat parte prieteni, parteneri, colaboratori, academicieni, oficialități, fețe bisericești, oameni de cultură, precum și oaspeți din țară și străinătate care au contribuit și colaborat la realizăria everimentelor cercetărilor dar și la prezentare a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodinaîn România și Serbia. În cadrul şedinţei, prezidată de Nicu Ciobanu, directorul Casei de Presă și Editură „Libertatea” din Panciova, oaspeţilor şi participanţilor li s-au adresat Todor Ursu, care a prezentat activitățile I.C.R.V. și Costa Roșu, director de onoare al acestei instituți. În numele Municipalității Zrenianin, Saša Santovac, adjunctul primarului a menționat.


– Institutul a implementat recent o serie de activități, și ceea ce este mai important este faptul că există o idee clară ceea ce este faptul că Institutul ar trebui să lucreze în viitor – a spus el. Santovac a amintit de faptul că pe teritoriul orașului trăiește un număr mai mare de persoane aparținând minorităților naționale, care este de importanță pentru oraș, pentru că, în afară de respectarea și aplicarea limbii și grafiei, există și evenimente culturale, reuniunii ştiinţifice de importanţă deosebită, nu doar pentru etnia română, ci şi pentru celelalte comunităţi. Au urmat apoi: Stanislav Radulović, secretar adjunct al Secretariatului pentru Cultură, Informare Publică și Relații cu Comunitățile Confesionale, care a trasmis felicitări din partea Guvernului Voivodinei; Alin Ciocănel, secretar al Ambasadei Române la Belgrad; academicianul Cvetko Pavlović de la Academia de Științe și Arte a Muntenegrului; Ioan David de la Institutul „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timișoara; Gheorghe Popovici, rectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița; Octavian Diaconu din partea Consiliului Județan Caraș-Severin și Clara Maria Constantin, directoarea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” – Reșița și Daniela Florian de la tipografia „David Press Print” din Timișoara.
În programul artistic au particiapt, corul mixt al A.A.C.R. „Vichentie Petrovici Bocăluț”, dirijor: Todor Ursu ,cu patru piese corale, solistele vocale Alina Cojocar și Firuța Cina, precum și Roman Bugar, solist instrumentist la vioară.

M. V.