A muzslyai Rémusz Hagyományápoló Egyesület szervezésében, a hagyományápolás céljából

Pásztornapot rendeztek az idén is Muzslyán
Az elmúlt szombaton már a kora reggeli órákban kancsika csattogástól volt hangos a muzslyai nagyutca, úgy mint réges – régen, amikor a csordások vagy kanászok jelezték érkezésüket, és kancsika csattogással ébresztették a lakosságot. Így volt ez az elmúlt szombaton is de most a kanászok, csordások a pásztornapra való érkezésüket és annak kezdetét jelezték. Különben is október 26-a Dömötör azaz Demeter napja, a rom.kat. egyház kedvelt és gyakran ábrázolt szentjének ünnepe is, akit a pásztorok védőszentjének is tekintenek. Dömötör ünnepének a juhászok körében igen nagy tisztelete van. Ilyenkor a juhászok vagy kint a mezőn ünnepeltek, vagy bent a faluban a csárdában jöttek össze nagy lakomára. Így volt ez most Muzslyán is. Ezt a napot júhászújévnek is nevezték korábban. A lakoma rendezése a fő juhász feladata volt, aki sorra járta a juhász számadókat, valamint a szomszédos kanász és csordás számadókat de a pusztai csőszöket is meghívta az ünnepségre.
Amint Biró István a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület elnöke elmondta, a rendezvény célja, megörökíteni a múltat, és a jelenek, bemutatni az őseink szokásait, foglalkozását.
A rendezvény hivatalos megnyitója a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület udvarában történt meg. A Pásztornapot hivatalosan Madarász Gyula, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja nyitotta meg. Felszólalásában kiemelte, hogy ezt a rendezvény immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg Muzslyán. Ennek a foglalkozásnak igen nagy jelentősége volt itt a településünkön, mivel ez egy tekintélyes ősi foglalkozás, mely végigkísérte a muzslyaiak életét. Sajnos mára e foglalkozás teljesen feledésbe merült. Ezzel a rendezvénnyel is emléket szeretnénk állítani múltunknak, valamit jelenünket fellendíteni, azzal, hogy egy igen látogatott turisztikai eseménnyé léptessük elő a Pásztornapot.
A szép számban megjelent helybelieken kívül a rendezvényen részt vettek számos vendég is jelen volt. Vendégek érkeztek Erzsébetlakról, Titelről, Sajkáslakról, Torontálvásárhelyről, a magyarországi Gyöngyösről, és a szlovéniai Ptujból.
– Rajtam kivül itt vanak még Danil Kupovec, Čop Marjan, Branko Cenko, Roman Trstenjak, Luka Klakar, Janez Križanec, és Dušan Trafela. – Nálunk nincs ilyjen hagyomány, de nagy hagyománya van a farsangi szokásoknak, a farsangi díszes felvonlásnak, a farsangi bálnak, melyen már eddig is jelen voltak és ezután is jönni fog a muzslyai hagyományápoló csoport- mutatott rá a szlovéniából érkező Francz Božičko
Gyöngyösről öten érkeztünk, – valja Farkas János a Ruszin Nemzetiségi önkormányzat elnöke. Ma birkapörköltett készitünk, úgy hagyományosan, ahogyan odafönt nálunk a csordát vigyázó kanászok készitették, a vöröshagymát megpirítjuk, vízzel felöntjük, belerakjuk a húst, utána pirospaprikát, sót, borsot teszünk hozzá és főhet tovább a jó pörkölt. De hoztunk magunkal igazi birsalma páliknkát, és kukorica pitét.
Az Erzsébetlakiak, ez alkalomra piritott tarhonyát készítettek, amely a kanászok és pásztorok jellegzetes étke volt kint a legelőn amit igen csak a késő esti órákban holdfény mellett készitettek és fogyasztották el. Ilyenkor amikor már a nyájak lepihentek volt idő arra is hogy előkerüljön a furulyja vagy a citera. Rákérdesztem, hogy hogyan készül el a kanászok vagy a pásztorok jelegzetes ételül?
Kép és szöveg – Précz István