AEROZAGAĐENJE: VIŠEGODIŠNJI PROBLEM, ALI GRAĐANI SU SVESNIJI ŠTETNIH UTICAJA

Magla i smog razotkrili (ne)prilike

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom novembra i decembra nisu prekoračene dozvoljene koncentracije osnovnih zagađujućih materija

Teritorija srednjeg Banata ne spada u oblasti sa prekomerno zagađenim vazduhom – Zrenjanina nema među poznatim „crnim tačkama” kao što su Beograd, Bor ili Valjevo. Koncentracije osnovnih zagađujućih materija u našoj sredini poslednjih godina imaju ujednačen nivo, navode u Zavodu za javno zdravlje. Ipak, to nije za veliku utehu jer je aerozagađenje i ovde takvo da može dovesti do hroničnih bolesti disajnih puteva i pogoršanja stanja kod onih koji imaju tegobe poput bronhijalne astme.

NAJVIŠE POGOĐENI HRONIČNI BOLESNICI
U Srbiji najmanje 10.000 ljudi godišnje ne doživi očekivanu starosnu dob jer udiše prekomerno zagađen vazduh – podatak je Evropske agencije za zaštitu životne sredine iz 2017. godine, a koji je Fiskalni savet naveo u svojoj analizi o investicijama u životnu sredinu u Srbiji iz 2018. godine.
Uticaju štetnih materija iz vazduha najviše su podložni oni koji imaju astmu, zatim hronične bolesti pluća i srca, kao i deca, navode dr Saša Petković iz Zavoda za javno zdravlje i prim. dr Gaja Pozojević, specijalista pneumoftiziolog.
Magla, smog i virusi, karakteristični za ove zimske dane, deluju u sadejstvu, naročito na pomenute ugrožene kategorije pacijenata, objašnjava dr Pozojević.
– Smog je zagađenje vazduha nastalo sagorevanjem raznih goriva. Sumpordioksid i azotni oksid u kontaktu sa vlagom stvaraju kiseline i pojačano nadražuju respiratorni sistem. Najpre se javljaju kijanje i kašalj kao odbrambeni mehanizam za izbacivanje iz organizma toga što smeta. Duže izlaganje ovakvim uslovima može dovesti do hroničnih bolesti disajnih puteva, a kod pacijenata sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća do nepovratne progresije stanja – kaže dr Pozojević. Dodaje da je u zrenjaninskoj Plućnoj bolnici za sada broj virusnih respiratornih pacijenata uobičajen za ovo doba godine, a da će ih u narednom periodu biti nešto više.
Građani bi trebalo da ograniče fizičke aktivnosti i boravak napolju, naročito ujutru i uveče. Takođe, u ovom periodu ne savetuje se ni provetravanje prostorija. Prema rečima dr Petkovića, dosadašnji nivoi aerozagađenja u Zrenjaninu nisu bili takvi da je potrebno nositi maske. To bi jedino trebalo da razmotre hronično obolele osobe.
Dr Pozojević ističe da smanjenju uticaja zagađenja pomaže nošenje nano maski, a po principu „bolje išta nego ništa”, dobro je i staviti šal preko disajnih organa jer vuna dodatno zagreva vazduh i koliko-toliko razređuje štetne čestice.

ZAGAĐUJU TOPLANE, ALI I DRUMSKI SAOBRAĆAJ
Ubedljivo najveći zagađivači vazduha u Srbiji jesu termoelektrane i gradske toplane, zatim slede javne ustanove i domaćinstva sa svojim ložištima. Elektroprivreda Srbije najveći je pojedinačni zagađivač vazduha, navodi Fiskalni savet u svojoj analizi.
Veliki problem prave suspendovane čestice, koje mogu biti manje od 10 mikrometra (PM 10) i manje od 2,5 mikrometra (PM 2,5), a potiču uglavnom iz individualnih ložišta na drva i ugalj.
– Čestice PM 2,5 najduže se zadržavaju u vazduhu i najdublje prodiru u disajne organe. Sva dosadašnja istraživanja ukazuju da značajno deluju na zdravlje, posebno na decu i starije osobe. Hronična izloženost njima doprinosi povećanju rizika za razvoj respiratornih i kardiovaskularnih bolesti i karcinoma pluća – kaže dr Saša Petković iz Zavoda za javno zdravlje.

NEMA MERENjA U REALNOM VREMENU
Međutim, prema dr Petkoviću, u našem regionu ne obavljaju se merenja čestica PM 2,5. Na teritoriji Zrenjanina Zavod za javno zdravlje vrši 24-časovna, višednevna merenja na dva mesta u Zrenjaninu (Bulevar Veljka Vlahovića i Trg Dositeja Obradovića) i jednom u Elemiru. Početkom narednog meseca dobijaju se rezultati za prethodni. Ne postoje automatske merne stanice koje u realnom vremenu očitavaju zagađujuće materija, objašnjava dr Petković.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom novembra i decembra nisu prekoračene dozvoljene koncentracije osnovnih zagađujućih materija (čađi, sumpordioksida, azotnih oksida i čestica PM 10). U istom periodu 2018. godine 23 dana zabeležene su nešto više vrednosti čađi nego što je dozvoljeno.

  • TOPLANAMA PREDSTOJE VELIKE INVESTICIJE
    Zagađenje vazduha iz sektora grejanja nastaje zbog prevelikog oslanjanja toplana na ugalj i mazut, zatim zbog njihove zastarele infrastrukture (u proseku preko 25 godina) i relativno malog broja domaćinstava priključenog na toplovodnu mrežu, navodi u analizi Fiskalni savet. Za prelazak toplana na prirodni gas, obnovljive izvore energije ili komunalni otpad potrebno je uložiti oko 330 miliona evra, uz još blizu 220 miliona evra za revitalizaciju i proširenje toplovodne mreže do 2030. godine.

 

  • ČISTIJI ALI SKUPLjI VID GREJANjA
    Jedna od alternativa loženju uglja i drva jesu toplotne pumpe, koje jesu efikasniji, čistiji ali i skuplji vid grejanja. Kako objašnjava magistar termoenergetike Jovan Grbić iz zrenjaninske firme „Alter biosistemi”, ove tehnologije kao izvor toplotne energije koriste vodu, vazduh ili zemlju.
    – Kod nas su najčešće izvori voda, uglavnom bunarska, i vazduh. Toplotna pumpa je pojednostavljeno rečeno – obrnuti frižider. Apsorbuje energiju okoline, oduzimajući toplotu izvoru i predajući je grejnom medijumu. Toplotne pumpe su dobar izbor za nove objekte A ili B energetskog razreda, koji su izolovani. Ugradnja toplotne pumpe vazduh-voda sa hidro-boksom, od 24 kilovata, košta oko 800.000 dinara. Instaliranje toplotne pumpe, prema mojoj proceni, isplati se posle 7-8 godina. Treba da se stimuliše njihova ugradnja u cilju smanjenja aerozagađenja – navodi Jovan Grbić. On ističe da se uvođenje čistijih vidova grejanja ne može svaliti na individualna domaćinstva, već mora biti rešeno na državnom nivou.

M. Maričić