Ajvar

Piše: Milena Bečejac 

Ovih dana, u susret jeseni, u mom ulazu još se ne oseća onaj zanosni miris pečenih paprika, crvenih i „mesnatih” od kojih se pravi ajvar. Možda je još rano za pripremu ove mnogima omiljene zimnice, koja po nekim definicijama predstavlja specijalnu vrstu salate. Kako god, ali ajvar je u zimskim mesecima gotovo nezaobilazan na našim trpezama, bilo da ga koristite kao salatu, dodatak jelima ili ga mažete na krišku hleba. Pun je vitamina, a svako ga pravi na svoj način.
Kilogram crvene paprike je od 100 do 140 i više dinara, zavisi od kvaliteta, ali i količine koja se kupuje. Domaćice već znaju da prepoznaju dobru papriku, i da se pogađaju oko cene. Ipak, kada se sve zbroji što je potrebno za dobar ajvar, plus utrošena struja ili plin, nije baš jeftino. Na pijacama može da se kupi i gotova zimnica u teglama, ili već pečene paprike, ali, kažu, nije to – to…
Ako u stanovima ne zamirišu pečene paprike, zamirisaće u gradu, na glavnom trgu, 29. septembra. U devetoj sezoni najvećeg gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu”, toga dana je prilika da ovdašnje ekipe koje se prijave za takmičenje pokažu svoje umeće. Organizator je obezbedio sve što je potrebno, na štandovima je i čuveni „smederevac”. Učesnici treba samo da ukrste varjače i dobro jedni od drugih čuvaju svoje tajne recepte za, kako neki kažu, „srpski kavijar” jer ime potiče od turske reči havyar, što znači usoljena ikra (Vikipedija). Naravno, dosadašnji učesnici su uvek isticali da je potrebno mnogo truda, strpljenja i – ljubavi. Da li će idealan recept biti baš onaj koji se napravi u Zrenjaninu, videćemo na velikom finalu u Beogradu… To je lepa manifestacija, sa mnogo takmičara iz svih krajeva Srbije, praćena i kulturno-umetničkim programom, a pokrovitelj je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Karavan je do sada obišao 190 gradova, pripremljeno je 40.000 tegli ajvara!
Eto, naša svakodnevica. Starim gradskim jezgrom, u ambijentu građevina koje su zaštićene kao spomenici kulture, širiće se miris paprika, biće žamora, šarenila… Biće – život.