AKADEMSKI SLIKAR MILAN GRAHOVAC NAKON DUŽE PAUZE PONOVO IZLAŽE PRED DOMAĆOM PUBLIKOM

Umetnik je glasnogovornik svih nas

Savremena galerija svojoj publici redovno priređuje bogate i kvalitetne umetničke delicije. Nekada su to vrhunske fotografije domaćih i inostranih autora, slike, skulpture, kreativne instalacije. Do 4. maja Zrenjaninci imaju priliku da pogledaju zanimljivu postavku akademskog slikara magistra Milana Grahovca i da se bolje upoznaju sa njegovim stvaralaštvom.
Čim kroče u galeriju, sa zidova će im se osmehivati ili kreveljiti brojni likovi. Neki su namrgođeni, zbunjeni, zamišljeni, tužni, uplakani. Na prvi pogled veoma su čudni, neki deluju i nezavršeno.
Međutim, potrebno je da na tren zastanete ispred svakog od 93 izložena crteža i saslušate šta imaju da vam poruče. O njima, umetničkom svetu i temama koje ga privlače razgovarali smo sa autorom.

LICA SU KARAKTERI NAS SAMIH
– Ovo je moja 28. samostalna izložba i posle 13 godina ponovo izlažem u Zrenjaninu. U međuvremenu predstavljao sam se po drugim gradovima. Naši sugrađani imaju priliku da vide crteže malog formata, rađene lavirungom, tušem i perom, ugljenom, preciznije miksom slikarskih tehnika koje su mi pomogle da izrazim ono što sam želeo – objasnio je Grahovac.
Kako je rekao, crteži su sastavni deo njegovog univerzuma, stvara ih intenzivno i izložio je samo jedan deo prošlogodišnjeg rada na određenu temu.
– To su karakteri, odnosno preživljavanja svih nas pojedinačno ili kolektivno. Ljudsko lice je nešto što zaokupira moju pažnju dugi niz godina. Crteži zauzimaju veoma važno mesto, jer su upravo oni zabeleške metafizisa koji želim da predstavim. Imaju izuzetnu osobinu, a to je neponovljivost. Linija na njima (valer) je jedinstvena i ima posebnu vrednost. Lica su karakteri nas samih. Oni koji su izobraženi na mojim radovima obilato govore o vremenu u kojem živimo i svim stvarima koje nas zaokupljuju – rekao je naš sagovornik.
Grahovac za sebe kaže da spada u grupu slikara ekspresionista i da svoja preživljavanja preuveličava. Za vreme studija najviše su na njegov stvaralački razvoj uticali nemački ekspresionisti. Sada, nakon skoro četiri decenije umetničke prakse, sigurno korača svojim putem i reaguje na sve što mu je blisko i čitko.

„DNEVNIK EMOCIJA”
Sunčica Lambić Fenjčev, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije, dala je osvrt na Grahovčev rad.
– Ovo su možda autoportreti samog umetnika ili su, možda, portreti svakoga od nas. Jednostavni, ekspresivni, predstavljeni samo osnovnim crtama lica, uglavnom upečatljivih izraza očiju, negde i mimikom celog lica, izvedeni teškom crnom linijom, brzim potezima i sporadično osenčeni tamnim, razlivenim pigmentom. Portreti/autoportreti su brutalni u svojoj iskrenosti i istinitosti prikazivanja naših osećanja, raspoloženja, sveukupne atmosfere, iz dana u dan, iz sata u sat, prikazujući svu uznemirenost, nelagodnost, začuđenost, u krajnjem slučaju neprilagođenost i nesnađenost savremenog čoveka u aktuelnim okolnostima – istakla je Lambić Fenjčev i dodala da su sva lica naizgled ista.

Prema njenim rečima, umetnik ne portretiše jednog određenog čoveka i nema nameru da se udubljuje u detalje fizionomije ili pojedinosti karaktera. Umetnik je glasnogovornik svih nas. Kustoskinja postavke je navela da on predstavlja/oslikava kolektivno ja, prepadnuto strahom i manipulacijama različitih vrsta. Umetnik registruje emocije portretisanih poput seizmografskog aparata i čini se da bi izložba mogla da se nazove „Dnevnik emocija”, koji je prilično mračan i nažalost nimalo optimističan.
– Poređani jedan do drugog u nizu, ovi portreti deluju kao svojevsrsni performans, koji Milanu Grahovcu, kao umetniku, nije nepoznat. Još od studentskih dana imao je potrebu da svoje umetničke namere realizuje izvan klasičnog likovnog izraza i predstavi ih kroz akciju i performans. Crteži sirovi, surovi, kao život, predstavljaju čoveka u njegovoj ogoljenosti, nemoći i zbunjenosti u sadašnjem trenutku – rekla je Sunčica Lambić Fenjčev.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan D. Njegović i Savremena galerija

 

  • BROJNE IZLOŽBE
    Milan Grahovac je rođen u Zrenjaninu 1958. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je 1997. na crtačkom odseku kod profesora Milana Blanuše. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegove tri skulpture su izvedene u trajnom materijalu i postavljene u javnim eksterijerima.

 

  • TU, ODMAH, SADA…
    Na svojstven način, o velikom prijatelju, govorio je i Duško Kirćanski, magistar grafike.
    – Na izložbi Milana Grahovca uočava se razgradnja „ličnog” na sastavne delove, kao slojeva unutrašnje zapitanosti, arhetipskog modela palimpsesta svega postojećeg. Napor koji čini, hrabro i odvažno, izaziva zaumnost pažnje i skriveni nemir u očima posmatrača, tu, odmah, sada… – istakao je Kirćanski.