ZRENJANIN JE PROTEKLOG VIKENDA BIO DOMAĆIN 28. FESTIVALA GUSLARA VOJVODINE

Učesnike veže ljubav prema tradiciji, običajima i epskoj poeziji

Učesnike veže ljubav prema tradiciji, običajima i epskoj poeziji
Njihova muzika krepila je srpski narod kroz vekove. Bili su prvi u bojevima, bitkama, ratovima. Podizali su moral vojnicima i vojskovođama. Guslari zauzimaju važno mesto u našoj kulturi, istoriji i tradiciji. „Unesko” (UNESCO) je gusle nedavno uvrstio na svoju listu nematerijalne kulturne baštine. Mladih izvođača je mnogo manje nego inače, međutim i dalje postoje ljubitelji ove vrste muzike, koji je brižljivo čuvaju i neguju.
Deseteračka epska poezija čula se i u nedelju, 17. aprila, kada je Kulturni centar zajedno sa Kulturno-umetničkim guslarskim društvom „Petar Perunović Perun” bio domaćin 28. Festivala guslara Vojvodine. Finalne večeri nastupilo je 20 najboljih, a pobednicima su dodeljene nagrade.

– Pandemija nas je omela u prethodnom periodu. Ove godine smo se odlučili da organizujemo takmičenje. Gledajući po brojnosti i kvalitetu učesnika, mislim da smo uspeli. Nije sve išlo lako, ali sreća u prijatelje iz Kulturnog centra, koji nam uvek izađu u susret. Značaj Festivala je u našoj velikoj ljubavi prema guslama, narodnim običajima, epskoj poeziji i želji da je očuvamo i ostavimo u amanet budućim generacijama – rekao je dr Radivoje Jelovac, predsednik KUGD-a „Petar Perunović Perun”, koji u 83. godini života i dalje zapeva uz tradicionalni instrument.
Goran Marinković, direktor Kulturnog centra, napomenuo je da ova institucija podržava rad svih umetnika, a guslari nisu ništa manje važni kao stvaraoci i čuvari tradicije. Prema njegovim rečima, činjenica da su okupili izvođače iz svih krajeva Vojvodine mnogo govori o značaju manifestacije za naš grad.
Narodni guslar Ljubiša Ateljević, član je KUGD „Petar Perunović Perun” od prvog dana. On je istakao koliko je ovaj poziv značajan i odgovoran.
– Biti guslar je veoma teško, jer su gusle jedini instrument na kojem se ne svira po notama. Potrebni su sluh, talenat i ljubav. Rad na usavršavanju je velik i bez njega se ništa ne postiže – ispričao je Ateljević.

M. Malbaški
Foto: Studio „Dević”