BADNJI DAN U PORTI USPENSKOG HRAMA: Priprema za najradosniji hrišćanski praznik

Rođenje Isusa Hrista – Božić smatra se najradosnijim praznikom, i jedan je od onih koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici proslavljaju tri dana. Praznovanje Božića ogleda se pre svega u njegovoj duhovnoj komponenti, na koju se nadovezuju pojedini tradicionalni elementi.
Badnji dan i Badnje veče koji ga najavljuju obiluju mnogobrojnim običajima poput pravljenja česnice, pripreme božićne trpeze, a deca idu da korinđaju – recituju prigodne božićne pesmice za koje bivaju darovani slatkišima, orasima, jabukama. Najvažniji segment ovog praznika jeste paljenje badnjaka, hrastovog ili cerovog drveta, čija vatra simbolizuje plamen ljubavi i vere u svakom od nas, kao i toplinu koja je ogrejala Vitlejemsku pećinu u kojoj se Hristos rodio.
U porti Uspenskog hrama na Badnje veče, okupilo se dosta vernika i dece, a paljenju badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima. Grad je pripremio 300 paketića koji su podeljeni mališanima. Badnjaci su paljeni i po gradskim i seoskim mesnim zajednicama.

 

– Mir Božji Hristos se rodi! U ovoj pretprazničnoj večeri koja najavljuje rođenje Sina božijeg i badnjak koji simbolizuje drvo koje je naloženo u pećini u kojoj se Spasitelj sveta rodio, neka se naše duše zagreju tom istom toplinom. Plamen te ljubavi, iz koje se i Sin Božji rodio, ponesimo u svojim srcima i dušama. I nemojmo se plašiti. Vreme u kojem danas živimo jeste jako teško, ljudi je manje nego inače, ali Gospod kaže – Ne boj se stado malo, jer Ja nadvladah svet. Molimo se da Njegovom silom i ljubavlju pobedimo sve ono što nam predstoji i što ide ispred nas – poručio je otac Radivoj Nađalin, starešina Uspenskog hrama, poželevši svim građanima srećan Božić.

Vernicima, sveštenstvu i svima koji poštuju Julijanski kalendar čestitku je uputio gradonačelnik Simo Salapura, poželevši im da praznične dane provedu u miru, radosti i sa najmilijima.

– Paljenjem badnjaka u hramu i po mesnim zajednicama obeležavamo Badnji dan i Badnje veče i polako se pripremamo da dočekamo Božić. Želim da radost Božića svima nama i našim sugrađanima donese pre svega zdravlja i napredka, jer je još jedna teška i izazovna godina je iza nas. Nadamo se da će 2022. biti godina prosperiteta i da ćemo ostvariti sve što smo planirali – rekao je prvi čovek Grada.

M.Malbaški