BALETSKI SPEKTAKL ZRENJANINSKIH UČENICA U KULTURNOM CENTRU

Aplauz za opšti utisak

I ovaj godišnji koncert Baletske škole „Dimitrije Parlić” – Odeljenja u Zrenjaninu, koji je nedavno održan u prepunoj velikoj sali Kulturnog centra, bio je praznik za oči i za uši. Aplauz je pratio svaku koreografiju, a završnica je bila u znaku ovacija…
Niko ponosniji od baletskih pedagoga i roditelja, i niko srećniji od izvođača…
Počelo je „Igrom lutaka”, u izvođenju učenica prvog razreda i muzikom iz baleta „Krcko Oraščić”, u klasi i koreografiji Branislave Bošnjak, a završeno „Lakusom” i muzikom iz „Labudovog jezera”, u izvođenju učenica trećeg i četvrtog razreda, u koreografiji Jelene Sabljić.
U međuvremenu, publika je uživala u „Kineskoj igri”, uz muziku iz baleta „Krcko Oraščić”, u izvođenju učenica trećeg razreda Danice Markov i Jelene Piperski, u klasi i koreografiji Jelene Sabljić.
Uz muziku Volfganga Amadeusa Mocarta opčinila je Olga Popov, učenica četvrtog razreda.
Savremenom igrom „Lali”, je Nina Doskovič (obe u klasi Jelene Sabljić), učenica četvrtog razreda, učinila bližim snove o nastavku školovanja buduće balerine.
Vešto su se snalazile učenice prvog i drugog razreda u igri „Obručevi”, uz muziku Monstersa i koreografiju Anete Čupić. Olga Popov, učenica četvrtog razreda, još jednom je zanela posetioce varijacijom „Vestalka”, uz muziku iz istoimenog baleta Ludviga Minkusa, u klasi i repeticiji Jelene Sabljić.
U drugom delu koncerta zadivile su devojke koje već pohađaju Srednju balatsku školu – Mia Jovanović, iz drugog razreda, izvela je „Pahitu”, uz muziku Minkusa, u klasi i repeticiji Snežane Vučinić. „Lonely” su odigrale učenice drugog razreda Ana Delić i Mina Palatinuš, u koreografiji Branislave Bošnjak, koja je pripremila „Alemandu” u izvođenju učenica četvrtog razreda.


Fedora Grujić, učenica drugog razreda Srednje baletske škole, predstavila se Žizelom iz prvog čina istoimene opere, uz muziku A. Adama, u klasi i repeticiji Svetlane Vučinić.
Učenice četvrtog razreda, koje je pripremila Branislava Bošnjak, dočarale su neku davnu epohu izvođenjem „Menueta”. Pripremila je i učenice drugog razreda za „Paganinija”.
„Mombasa” je naziv numere u izvođenju učenica drugog razreda, u klasi i koreografiji Jelene Sabljić, uz muziku „Inception”, dok su učenice drugog razreda prikazale koreografiju Anete Čupić „Rat i mir”. Varijacijom „Igra satova”, tanana i graciozna Iva Krčmar, učenica četvrtog razreda, u klasi i uz repeticiju Jelene Sabljić, potvrdila je smisao savremenog, savladavši klasično.
Nije izostao ni „Gimnastički marš”, u kojem su učestvovale učenice prvog, drugog i trećeg razreda, u koreografiji Anete Čupić. Završnicu koncerta su ulepšale učenice četvrtog razreda Srednje baletske škole, predstavile su se numerom „Pas de quatre Bajadera”, uz muziku Minkusa.

USPEH ZRENjANINSKIH BALERINA U PANČEVU
Na Međunarodnom takmičenju, koje je nedavno održano u Pančevu, balerine iz Zrenjanina su zaslužile najblistavije nagrade. Učenice Škole „Dimitrije Parlić” – Pančevo, Odeljenje u Zrenjaninu, donele su u svoj grad prve nagrade i u klasičnom i u savremenom baletu.
Koreografija „Igra lutaka”, u kategoriji klasični balet – deca, u klasi nastavnice Branislave Bošnjak, osvojila je prvo mesto. Branislava Bošnjak je dugogodišnja uspešna nastavnica i koreografkinja. Zahvaljujući njenom entuzijazmu i posvećenosti, devojčice iz našeg grada uče prve baletske korake, a neretko se opredeljuju i za nastavak školovanja.
Prvo mesto u kategoriji savremeni balet zaslužila je koreografija „Lakus”, u izvođenju učenica Odeljenja u Zrenjaninu, u klasi Jelene Sabljić.
Učenica četvrtog razreda Olga Popov ovojila je treće mesto u solo koreografiji.
Konkurencija je bila veoma jaka, a izvođače su ocenjivali eminentni baletski stručnjaci, članovi žirija.

Branka Jajić
Foto: Arhiva Baletske škole „Dimitrije Parlić”