BELOBLAĆANI ODELEŽILI CRKVENU SLAVU: Skromno i u duhu tradicije

Vernici rimokatoličke konfesije u Belom Blatu svoju crkvenu slavu obeležavaju više od sto godina. Skromno i u duhu milosrdne tradicije, taj dan posvećuju zaštitnici crkve, Svetoj Elizabeti. Ove godine, 19. novembra, tim povodom svečanu misu služio je župnik novobečejski Jožef Мelar, uz sasluženje sveštenstva iz okolnih mesta. Domaćin slave bio je seoski paroh Zoltan Varga.

U prisustvu mnogobrojnih vernika , gostiju i đaka škole, koji pohađaju versku nastavu katoličke kateheze, sveta misa je protekla u duhu velike bliskosti, milosrdnosti i uzajamnog poštovanja. Važno je istaći činjenicu da je liturgija služena na svim jezicima kojima govore stanovnici ovog mesta. Sasluženje na polćansko-bugarskom jeziku obavio je sveštenika iz Homorodsentmartona, Martinisa, iz susedne Rumunije.

Posebna zasluga za ovako dobro organizovanu crkvenu slavu svakako pripada i mesnom Crkvenom odboru, crkvenom horu , njihovom orguljašu Hrvoju i Kristini Janjić, školskoj veroučiteljici. Ovo je ujedno bio i dobar uvod za nastupajuće božićne blagdane, kada ćemo u miru i punom ljudskom saglasju, potvrditi beloblatsko zajedništvo.

N.M.